Zeeuwen en Zeeland fans brachten de afgelopen weken weer een stem uit voor hun favoriete, Zeker Zeeuws gecertificeerde streekproducent. Maar liefst 357 van deze stemmen gingen naar de streekproducent die een product maakt dat je al ruikt als je de Zeeuwse grens passeert: Zoutziederij Zeeuwsche Zoute in Bruinisse.

Vissers, kwekers, boeren, tuinders, maar ook slagers, bakkers en bierbrouwers, wijnmakers en dus ook de winnende zoutzieder met een Zeker Zeeuws gecertificeerd streekproduct dongen voor het derde jaar op rij mee voor de eervolle titel ‘Streekproducent van het Jaar 2022’. In totaal deden 126 Zeeuwse streekproducenten mee.

Donderdagavond 6 oktober werd in gezelschap van Zeeuwse streekproducenten en relaties van Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct de winnaar van de publieksverkiezing bekend gemaakt door Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de Provincie Zeeland in Middelburg.

De stemmer bepaalde de winnaar en besliste met de volgende motivatie: Té lekker zout voor élke gelegenheid. Het ideale cadeau voor een housewarming. Zeeuws topproduct voor in mijn Limburgse keuken. Nu hoef ik nooit meer buitenlands zout te kopen. Streekproducent Zoutziederij Zeeuwsche Zoute mag daarom de titel ‘Streekproducent van het Jaar 2022’ een jaar lang uitdragen.

“De verkiezing is ieder jaar een mooi moment om stil te staan bij alle mooie Zeeuwse streekproducten die worden geproduceerd. Met het keurmerk stimuleren we ondernemers om dichter bij huis te kijken. Hoe kunnen ze gebruik maken van hun omgeving? Ik vind het mooi dat we daar als Provincie Zeeland aan bijdragen”, spreekt gedeputeerde De Bat uit.

Top 3

Zeeuws-Vlaanderen liet net als vorig jaar opnieuw van zich horen deze verkiezing, want de tweede en derde plaats gaan naar ondernemers gevestigd in deze regio. Het publiek besliste achtereenvolgens: Een betrokken familie met hart voor de koeien in Oostburg, de Heerenhoeve – Melkveebedrijf Vesseur, is geëindigd op de tweede plek met 296 stemmen. En de producent dat al het goede van de duinen in Cadzand tot zijn recht laat komen, Hierbas de las Dunas, mag trots zijn op de derde plaats met 222 stemmen.

Vorig jaar won Dutch Bargain in Groede de verkiezing en kregen Frietsnijderij Tollenaar(2) en The Holy Spiritus (3) achtereenvolgens de meeste stemmen.

Film 

Bekijk de film van de uitreiking, luister naar de ondernemers en ontdek wat het Zeker Zeeuws keurmerk voor jou betekent. 

Top 10

 1. Zoutziederij Zeeuwsche Zoute BV
 2. De Heerenhoeve – Melkveebedrijf Vesseur
 3. Hierbas de las Dunas
 4. The Holy Spiritus BV
 5. Kaasboerderij Schellach
 6. De Ambachterie BV
 7. Visserijbedrijf De Kokkel
 8. Catharinahoeve – Elmare wijnen
 9. De Zeeuwse Boer BV
 10. Bierbrouwerij Vermeersen BV

Veelzijdig Zeeland

Deze derde editie van de publieksverkiezing is een initiatief van Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct. “Deze top drie laat zien hoe rijk Zeeland is aan streekproducten. En voornamelijk hoe veelzijdig. Van een oerproduct als zout tot zuivelproducten van koeien en een drankje gemaakt van pure kruiden uit de duinen. Mooi ook om te horen, zien en lezen onder alle stemmers dat deze producten ook buiten onze Zeeuwse provinciegrenzen en zelfs landsgrenzen erg in trek zijn. Zeeland zet zich op de kaart. Deze verkiezing benadrukt dat nog eens”, zegt Caroline Melissant, coördinator van de stichting Zeker Zeeuws Streekproduct.

Zeker Zeeuws certificaten

Vandaag mocht de stichting weer nieuwe certificaten uitreiken aan de trotse ondernemers van de Heerenhoeve- Melkveebedrijf Vesseur, Maatschap Waverijn, Dutch Seaweed Group en De Zeeuwse Boer.

Altijd op de hoogte

over Zeker Zeeuws streekproducten, streekproducenten en streeknieuws!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.