Zeker Zeeuws keurmerk voor Dutch Yellowtail

Dinsdag 25 augustus ontving Kingfish Zeeland officieel het onafhankelijk erkende streekkeurmerk Zeker Zeeuws® Streekproduct. De gedeputeerde van de Provincie Zeeland, Jo-Annes de Bat, en de voorzitter van Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct, Robert Zonnevylle, reisden af naar Kats aan de Oosterschelde om het certificaat persoonlijk te overhandigen aan Ohad Maiman, Kees Kloet en Christo du Plessis.

De officiële uitreiking werd feestelijk op gepaste afstand gevierd. Mart Scherp, eigenaar van Restaurant Scherp en ambassadeur van de kweekvis Dutch Yellowtail, maakte op locatie heerlijke gerechtjes met het Zeeuwse alternatief voor tonijn. Hij vertelde, liet zien en proeven dat de vis zeer veelzijdig in de keuken gebruikt kan worden: sushi, sashimi, tataki, ceviche, gegrild of zacht gebakken in de boter. Het is een kwalitatief hoogwaardige vis met mooi roze/wit vlees, een delicate smaak en een stevige textuur.

Op de foto v.l.n.r. Ohad Maiman (CEO)  Kees Kloet (Chief Operating Officer) en Jo-Annes de Bat (gedeputeerde van de Provincie Zeeland)

 

Dutch Yellowtail

De vis wordt bij Kingfish Zeeland gekweekt, in zuiver Oosterscheldewater op duurzame wijze, zonder antibiotica, vaccinaties, hormonen of andere medicijnen. Kortom: schoon en gezond. De vis is het hele jaar door in Nederland beschikbaar als versproduct. Ook worden er dagelijks leveringen in heel Europa uitgevoerd.

Kingfish Zeeland is gevestigd in de provincie Zeeland en maakt gebruik van het pure zeewater van de Oosterschelde, een Natura 2000-natuurreservaat, om een gezonde, antibioticavrije delicatesse te produceren. Het is de enige leverancier met ACS- en BAP-certificering. Duurzaamheid en respect voor de vis en het milieu zijn belangrijke uitgangspunten bij Kingfish Zeeland van waaruit het bedrijf beslissingen neemt over de ontwerpen, activiteiten en technologie.

Zeker Zeeuws Keurmerk

Zeker Zeeuws® Streekproduct is een onafhankelijk erkend streekkeurmerk dat garandeert dat een product écht Zeeuws is. Dat betekent dat het in Zeeland is geteeld, gekweekt, gevist of geproduceerd is met Zeeuwse grondstoffen. Dat is bovendien op een duurzame manier gebeurd, met respect voor milieu, mens en dier.

Uitreiking Zeker Zeeuws certificaten in Wemeldinge en Yerseke

Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct reisde, donderdag 25 juni, af naar Wemeldinge waar Slagerij Mieras is gevestigd. Daar ontving de nog zelfslachtende slager Eduard Mieras, zijn vrouw en het team het certificaat van het erkende keurmerk Zeker Zeeuws Streekproduct. De reis vervolgde naar het nabij gelegen Yerseke waar ondernemers Hans Everse en Nathalie van der Endt voor hun Oosterschelder Gezuiverd Zeewater het keurmerk ontvingen. De certificaten werden officieel uitgereikt door Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de Provincie Zeeland en Robert Zonnevylle, voorzitter van Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct.

Slagerij Mieras

Slagerij Mieras heeft het Zeker Zeeuws Streekproduct keurmerk ontvangen voor de verwerking en verkoop van rundvlees, varkensvlees en lamsvlees. Iedere week kiest slager Eduard Mieras een aantal varkens en runderen uit bij een boer in de directe omgeving van Wemeldinge.

Runderen kopen ze in Oostdijk (Mts. De Bat), de varkens komen uit Nieuwerkerk (Stoutjesdijk) en de lammeren groeien in Wemeldinge op. Als de dieren arriveren, worden ze geslacht en verwerkt tot verschillende vleesproducten.

Het slachten gebeurt altijd vakkundig, snel en met respect voor het dier en voldoet aan de kwaliteitseisen van HACCP en de EEG-normen. Er is elke keer een veearts en een inspecteur van de voedsel- en warenautoriteit bij. Zij zien streng toe op de hygiëne in de slagerij en op een integere houding tijdens het slachten.

“Het hele proces speelt zich af op dezelfde plaats en met dezelfde mensen. Dat garandeert de ambachtelijke kwaliteit van ons vlees,” vertelt Mieras. Nog maar een klein deel van de Nederlandse slagers gaat op deze manier te werk. Een mooi voorbeeld van een succesvolle korte keten.

Op de foto v.l.n.r.: slager Eduard Mieras, Jo-Annes de Bat, Robert Zonnevylle met op de achtergrond het team in Slagerij Mieras in Wemeldinge.

 

Oosterschelder

Oosterschelder bevat puur & zuiver zeewater uit een diepe baai van de Oosterschelde met meer dan 90 soorten mineralen en sporenelementen. “Dit rijke water geeft producten en gerechten een rijke volle ziltige smaak met 33% minder zout,” vertelt Hans Everse. “Doordat de zoute smaakperceptie van ons gezuiverd zeewater hoger is (perceptie van 34,5gr/lt) dan het werkelijk aan zout (NaCl) bevat (23gr/lt) is het mogelijk gerechten meer smaak te geven met minder zout (NaCl).”

Oosterschelder B.V. is het bedrijf achter het meest rijke en zuivere zeewater van Europa gewonnen uit Nationaal Park Oosterschelde. In Yerseke zuiveren en verpakken zij hét enige officieel gecertificeerde gezuiverde zeewater in Nederland en leveren dit aan consument, horeca en industrie.

Op de foto vl.n.r.: Jo-Annes de Bat (gedeputeerde Provincie Zeeland), Hans Everse en Nathalie van der Endt (Oosterschelder), Koos Meulenberg (bestuurslid Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct), Robert Zonnevylle (voorzitter Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct), Caroline Melissant (coördinator Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct)

 

 

 

Zeker Zeeuws in zee met Zeeuwse partners

Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct presenteerde maandag 22 juni in het bijzijn van gedeputeerde J0-Annes de Bat haar toekomstplannen in het Provinciehuis in Middelburg aan stakeholders uit verschillende sectoren met een hoge betrokkenheid bij Zeeland en Zeeuwse streekproducten. 

Voorzitter Robert Zonnevylle opende de bijeenkomst met de trotse boodschap dat Zeeland rijk is aan vele streekproducten. Van het land en uit de zee. “Niet voor niets zijn aan ruim 150 streekproducten het streekkeurmerk ‘Zeker Zeeuws’ toegekend. Van A tot Z: van appels tot zeewier,” vertelt Cees Verhage, penningmeester van Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct.

Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct wil meer bekendheid voor Zeeuwse producenten en een betere verkrijgbaarheid van erkend Zeeuwse streekproducten. Om deze doelen te bereiken wil de stichting zich in de rol van intermediair inzetten voor horizontale en verticale ketensamenwerking, een sterke interne en externe communicatie, kennissessies organiseren voor streekproducenten met aandacht voor wet- en regelgeving, voedselveiligheid, etikettering en meer. “Maar ook wil de stichting een streekproduct als ‘Zeeuws Streekproduct van het jaar’ uitroepen en daarmee bekendheid genereren voor de vele streekproducten en het streekeigen landschap in Zeeland,” presenteert Caroline Melissant, coördinator van Zeker Zeeuws Streekproduct.

Voor de uitvoering van het projectplan gaat het bestuur samenwerken met ‘strategische partners’ en hun expertise en kennis inzetten ten bate van de gecertificeerde streekproducent op het gebied van ondernemen in de breedste zin van het woord. “Partners worden onderdeel van onze Zeker Zeeuws community, waar streekproducenten hun voordeel mee kunnen doen en de kosten om aangesloten te zijn en blijven bij het keurmerk laag blijven,” sluit Cees Verhage zijn toespraak en het woord gaf aan Els Mesu van Kaasboerderij Schellach in Middelburg. Schellach is een begrip in de regio en een voorbeeld voor andere streekproducenten als het gaat over korte ketens, biodiversiteit en ondernemerschap. De Zeker Zeeuws gecertificeerde producten van Schellach vinden hun weg via verschillende afzetkanalen en worden ook gebruikt in verschillende productcombinaties zoals in de kaaskroket van De Ambachterie. Schellach is al zes jaar, sinds 2014, gecertificeerd en onderstreept daarmee het belang voor het onafhankelijke streekkeurmerk Zeker Zeeuws.

Op de foto: Els Mesu van Kaasboerderij Schellach in Middelburg

 

 

Zeker Zeeuws voor boerderij-ijs, yoghurt en vla van Het Melkhuis

Vanochtend werden Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de Provincie Zeeland en Koos Meulenberg, secretaris van Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct, op Het Melkhuis in Terhole gastvrij ontvangen door John en Gabri van Esch. De eigenaren van het melkveebedrijf en de boerderijwinkel ontvingen uit handen van de gedeputeerde het certificaat van het officieel onafhankelijk erkende Zeeuwse streekkeurmerk voor hun boerderij-ijs, yoghurt en vla.

De boerderij van John en Gabri van Esch ligt in Terhole in Zeeuws-Vlaanderen. Op de boerderij wonen ruim 80 Roodbonte dames, groot en klein. Van april tot en met oktober lopen de koeien buiten in de Dullaertpolder in Oost -Zeeuws Vlaanderen of zoeken ze de stal op als ze dat wensen. Iedereen is van harte welkom om op de boerderij een kijkje te nemen achter de staldeur! Van de melk van de eigen koeien wordt ambachtelijk boeren-ijs in verschillende smaken, yoghurt en vla gemaakt.

Op de foto v. l.n.r.: gedeputeerde Jo-Annes de Bat, John en Gabri van Esch, Koos Meulenberg

 

 

 

Zeker Zeeuws keurmerk voor Zeeuwsche Zoute

Vanochtend ontving zoutziederij Zeeuwsche Zoute officieel het onafhankelijk erkende streekkeurmerk Zeker Zeeuws® Streekproduct. De gedeputeerde van de Provincie Zeeland, Jo-Annes de Bat, en de voorzitter van Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct, Robert Zonnevylle, reisden af naar Bruinisse om het certificaat, op gepaste afstand, persoonlijk te overhandigen aan zoutmaker Christian Clerx.

De oorsprong van Zeeuwsche Zoute
Het pure zeezout van Zeeuwsche Zoute wordt in Zeeland gewonnen uit de Oosterschelde, en bestaat dus voor 100% uit Zeeuwse grondstoffen. Bij Bruinisse wordt het water waar dit zout vandaan komt omhoog gepompt. Het water wordt allereerst gezuiverd door natuurlijke factoren, zoals mossels, oesters en zandplaten. Ten slotte wordt het water door ultrafijne filters geperst en in een gesloten omgeving in zoutpannen ondergebracht. Dit proces zorgt ervoor dat er niks van het zout of de smaak verloren gaat, hierdoor ontstaat er een ongekende zoutkwaliteit. Al in de Romeinse tijd werd er in Zeeland zout uit de zee gewonnen. In de middeleeuwen groeide dit uit tot een ambacht. Zeeuwsche Zoute blaast deze oude traditie nu weer nieuw leven in.

Foto’s: Sandra Schimmelpennink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Even voorstellen

Er is een Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct en een Ondernemerscooperatie Zeker Zeeuws. Een jaar geleden (2019) werd Caroline Melissant-Makkus, coördinator van de Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct ofwel de keurmerkorganisatie. Ze werd onlangs geïnterviewd door Karin Witkam van de Ondernemerscooperatie Zeker Zeeuws. Caroline sprak over certificering, streekproducten, SPN, haar passie en de samenwerking met de coöperatie.

Lees het hele artikel hier.

Caroline Melissant- Makkus, coördinator Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct

 

 

 

Korte ketens zijn de toekomst

Zeeuwse streekproducenten werken altijd hard om consumenten van voedsel te voorzien. Deze streekproducent heeft het nu zwaar door de coronacrisis. Maar de aanvoer van verse producten is er, en de vraag naar vers voedsel bij de consument is groot. Korte ketens zijn de oplossing.

Korte ketens zijn niet nieuw in Zeeland. Veel Zeeuwse streekproducenten verkopen al jaren hun producten in een eigen boerderijwinkel, stalletje aan de weg of rechtstreeks aan de horeca. Minder schakels tussen producent en consument. Met de coronacrisis ontstaan overal in Zeeland nieuwe initiatieven op het gebied van korte ketens. Streekproducenten zoeken creatief naar nieuwe afzetkanalen, openen de deuren van hun erf of leveren aan huis.

“Onze Zeeuwse streekproducenten hebben het moeilijk. Als enkele schakels uitvallen, vallen vervolgens hele ketens stil. Met alle gevolgen van dien. Dat zie je nu gebeuren. Daarbij komt nog dat de toerist, een belangrijke afnemer, voorlopig niet in Zeeland komt. De nood is hoog. Daarom willen we de Zeeuwse eilanders vragen lokale streekproducten te kopen bij de boerderij- en/of landwinkel, slager, groenteboer, visdetaillist, bakker en lokale winkelier in het dorp of de streek. Koop altijd, maar juist nu, producten van eigen land en uit eigen zee!” zegt Caroline Melissant, coördinator van Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct.

Melissant geeft de consument als tip mee de website www.keurmerkzekerzeeuws.nl te bezoeken waarop meer dan 150 erkend Zeeuwse streekproducten van het land en uit de zee en meer dan 130 producenten staan met contactgegevens. “Door alle landelijke maatregelen verandert de situatie per dag. Houd de social mediakanalen van jouw streekproducent in de gaten. Zij informeren heel frequent momenteel waar en hoe hun producten verkrijgbaar zijn. Laten we als consument die moeite nemen en elkaar helpen. Nu en straks ook na de crisis.”

Regionaal keurmerk

“De belangstelling voor regionaal geproduceerd, eerlijk voedsel neemt sterk toe. De consument hecht steeds meer belang aan de afkomst van zijn voedsel en is in toenemende mate bereid daar een eerlijke prijs voor te betalen. Een onafhankelijke organisatie die de herkomst van de producten garandeert, is daarvoor een vereiste. Daarom ondersteunen wij de Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct al vanaf de oprichting.”, zegt Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de Provincie Zeeland.

Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct is licentiehouder, uitgever en beheerder van het Zeeuwse streekkeurmerk Zeker Zeeuws® Streekproduct. Het streekkeurmerk garandeert dat een product écht Zeeuws is. Dat betekent dat het in Zeeland is geteeld, gekweekt, gevist of geproduceerd is met Zeeuwse grondstoffen. Dat is bovendien op een duurzame manier gebeurd, met respect voor milieu, mens en dier.

Promotiecampagne streekproducten

Het belang van korte ketens, kopen bij de boer en eten van dichtbij wordt door deze crisis onderstreept. Daarom zal Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct zich nog harder inzetten voor ketensamenwerking in Zeeland en een publiekscampagne opzetten ter promotie van het Zeeuwse streekproduct. De stichting wil kennissessies organiseren voor streekproducenten met aandacht voor wet- en regelgeving op het gebied van voedselveiligheid, etikettering en meer. Maar ook is in de plannen opgenomen om een product als ‘Zeeuws Streekproduct van het jaar’ uit te roepen en daarmee bekendheid te genereren voor de vele streekproducten in Zeeland.

 

Vier nieuwe gecertificeerde Zeeuwse streekproducten

Uitreiking Horecabeurs Goes

Meer dan 150 streekproducten hebben het erkende Zeker Zeeuws keurmerk. Daar mogen we vier nieuwe streekproducten aan toevoegen. Maandag 9 maart werden op de Horecabeurs in Goes, Gert-Jan Hiel van Zeeuwse Zon en Dennis en Ellen Coppens van De Ambachterie verrast door een bezoek van Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van Provincie Zeeland en Robert Zonnevylle, voorzitter Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct. De Zeeuwse streekproducenten kregen het Zeker Zeeuws certificaat uitgereikt, waarvan een leuk filmpje is gemaakt door de Provincie Zeeland.

Bekijk het filmpje hier

  • uitreiking Zeker Zeeuws certificaat voor het streekproduct Apfelschorle van Zeeuwse Zon.

Uitreiking Provinciehuis Zeeland

Woensdag 11 maart werd op het Provinciehuis Zeeland in Middelburg door de trotse Zeeuwse ondernemers Armin de Bat van Mts. de Bat en Tom Genbrugge en Goderic van den Brande van The Holy Spiritus het Zeker Zeeuws certificaat ontvangen uit handen van Robert Zonnevylle, voorzitter Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct.

  • uitreiking Zeker Zeeuws certificaat voor Zeeuws rundvee van Mts. de Bat, door Robert Zonnevylle

 

 

  • Uitreiking Zeker Zeeuws certificaat voor het streekproduct cider & perry, likeuren, likorettes en distillaten van The Holy Spiritus.

 

Energieke Zeker Zeeuws certificaathouders bijeenkomst

Zaterdag 7 maart kwamen streekproducenten samen voor de jaarlijkse Zeker Zeeuws certificaathouders bijeenkomst. De voorzitter van de stichting, Robert Zonnevylle, opende de bijeenkomst met een welkomstwoord waarin hij aangaf verheugd te zijn over de aanwezigheid van de ondernemers en de schitterende gastlocatie.

De bijeenkomst vond plaats bij Zeker Zeeuws certificaathouder Slot Oostende in Goes. Een geweldig inspirerende locatie waarover directrice Yamina Abdoun met veel enthousiasme vertelde, evenals over de bijzondere bieren die zij brouwen speciaal voor de export.

Caroline Melissant, coördinator van Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct, presenteerde de vooruitstrevende koers van de stichting voor de komende jaren. “We willen en moeten meer betekenen voor onze achterban: de Zeker Zeeuws gecertificeerde streekproducenten. De stichting wil nog meer de rol als intermediair oppakken tussen enerzijds de streekproducenten en anderzijds organisaties en ondernemers die iets willen met de meer dan 150 erkende Zeeuwse streekproducten.”

Rene de Bruin, bestuurslid van Stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN), waarbij ook het streekkeurmerk Zeker Zeeuws  is aangesloten, gaf tijdens de bijeenkomst voorbeelden van het letterlijk op de kaart zetten van streekproducten in andere Nederlandse regio’s waarbij samenwerking in alle gevallen het sleutelwoord is voor een langdurig succes. Knelpunten bij samenwerking in afzetketens zijn bijvoorbeeld de wet- en regelgeving waar streekproducenten nog altijd tegenaan lopen.

Daarom wil Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct kennissessies organiseren voor certificaathouders met aandacht voor wet- en regelgeving op het gebied van voedselveiligheid, etikettering en meer. Maar ook is in de plannen opgenomen om een product als ‘Zeeuws Streekproduct van het jaar’ uit te roepen en daarmee bekendheid te genereren voor de vele streekproducten in Zeeland. Naar een succesvol voorbeeld van een ander regionaal streekkeurmerk in Nederland.

Vragen? Mail naar de coördinator Caroline Melissant

 

 

         

Zeker Zeeuws Streekproducten op Grüne Woche in Berlijn

Minister Carola Schouten opent Taste the Dutch Masters en presenteert producenten van Nederlandse streekproducten aan internationale agrarische sector op de Grüne Woche in Berlijn.

De Grüne Woche is hét jaarlijkse trefpunt voor de internationale agrarische sector en vindt van 17 – 26 januari plaats in de Messe in Berlijn. Op het Holland paviljoen is er volop aandacht voor de beleidsthema’s van het minis- terie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, zoals de rol die Nederlandse streekproducten kunnen vervullen bij het verbinden van boer en burger.

TASTE THE DUTCH MASTERS

Op de stand Taste the Dutch Masters, wordt een 17e-eeuws meesterwerk van Floris van Dijck getoond. Het is gebouwd met Nederlandse streekproducten. Op 17 januari onthult minister Carola Schouten in het bijzijn van de Duitse minister Julia Klöckner dit meesterwerk. Dit vormt het startsein van tien dagen waarin 30 Dutch Masters uit de verschillende provincies worden gepresenteerd. Producenten van streekproducten die kennis van culinaire historie combineren met hart voor het landschap én een uitmuntende smaak, Masters of taste.

ZEKER ZEEUWS

Provincie Zeeland heeft in samenwerking met Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct het mogelijk gemaakt dat twee Zeeuwse streekproducenten hun streekproducten kunnen presenteren aan een breed publiek. De Seafood Team Group presenteert in Berlijn de Mossel & Stoom kant-en-klaar gerechten en Select Potato haar beroemde Rode Pipo aardappelen.

    

    

Zeker Zeeuws op Water-rAnt in Antwerpen 28-29 september 2019

Antwerpen dankt haar welvaart aan het water. Op het kruispunt tussen zout water van de zeeën en het zoete bovenstroomse water van de rivieren en de kanalen is hier het ‘A-Typische’ karakter ontstaan waar de wereldhaven, de stad en haar bewoners mee pronken.

Het grootse evenement Water-rAnt dat wel 35.000 bezoekers trekt viert om de twee jaar het ‘natte’ en ‘droge’ watererfgoed en hierbij mag Zeeland niet ontbreken. Ook deze editie zijn er zowel ‘natte’ als ‘droge’ Zeeuwse deelnemers. Waaronder vier streekproducenten die Zeker Zeeuws gecertificeerd zijn: Seafarm, Spelt Bakkers, Zilt-E Ziltzaam Lekker en De Schouwse Palingroker.

Kijk voor meer informatie op www.water-rant.be en kom natuurlijk even buurten over de grens en genieten van ‘onze’  Zeeuwse heerlijkheden!

Uitreiking Zeker Zeeuws certificaten op Provinciehuis

Het is altijd weer een feestelijk moment; de uitreiking van Zeker Zeeuws certificaten. Maandagmiddag 23 september in het Provinciehuis in Middelburg reikten Robert Zonnevylle, voorzitter van Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct en gedeputeerde Jo-Annes de Bat de vijf certificaten uit. Vanaf heden zijn toegevoegd aan de lange lijst met Zeker Zeeuws streekproducten:

  • Zeeuwse pruimen van Fruitbedrijf Hamelink

  • Zeeuwse likeur, kruidenwijn en sangria van Sliertemie

 

Uitreiking Zeker Zeeuws certificaten op Horecabeurs

Tijdens een drukbezochte bijeenkomst op het Zeker Zeeuws Plein van de Horecabeurs Goes werden op maandag 18 maart 2019 weer certificaten uitgereikt aan bedrijven  voor hun producten en diensten als erkend Streekproduct.  In totaal kregen deze keer negen ondernemers hun certificaat uit handen van gedeputeerde Jo-Annes de Bat en voorzitter accreditatiecommissie en mr. Robert Zonnevylle voorzitter Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct.

Frits Murre van Murko Seafood  uit Yerseke  voor de Zeeuwse Mosselsoep

Chris van Pagee  van VPG Zeegroenten uit Krabbendijke  voor zeekraal en lamsoren

Martin Quak  van Mosselbedrijf W. Okkerse  Bru 68 uit Bruinisse voor de Zeeuwse Bodemcultuurmosselen

Jeroen Meijering van Hof De Eendragt  uit Zaamslag  voor het Zilte Scharrelvarken en Scharrelrund

Jan de Korte van  Kaasboerderij Mariekerke uit Mariekerke  voor het Zeeuwse Boerderij lams en rundvlees  en de schapenkaas en schapenzuivel

Arnold de Jager  van Vishandel Schot-Tholen uit Tholen voor de verkoop van gecertificeerd zee-producten

Meinderd Kampen van Kampendrinks uit Bruinisse voor Zeeuwse destillaten, likeuren en limonades

Michiel Quaak van Quaak Zeegroenten uit Kruiningen voor zeekraal en lamsoren

Louis Boogaard van Hoeve Rapenburg uit Meliskerke voor het Zeeuwse kalfsvlees

Kees Hamelink  van Fruitbedrijf Hamelink uit Wemeldinge  voor de Zeeuwse Pruimen  (niet op de foto)

 

 

Zeeuwse Pruimen erkend als Zeker Zeeuws Streekproduct

Fruitbedrijf Hamelink uit Wemeldinge mag voortaan het keurmerk Zeker Zeeuws voeren op hun pruimen. Op het fruitteeltbedrijf in Wemeldinge/gemeente Kapelle worden op circa 8 hectare Zeeuwse Pruimen geteeld. Dit gebeurt onder Global-Gap en vanaf 2019 planetproof. Fruitbedrijf Hamelink teelt de pruimenrassen opal, jubileum, reine Victoria, lazoet (clubkas van de greenery).
Het bedrijf werkt voor de bestrijding met de inzet van natuurlijke vijanden en laat het gras in de boomgaard wat langer groeien om de bodemstructuur te versterken en het leefklimaat van de natuurlijke vijanden te bevorderen.

Kaas, zuivel en vleesboerderijproducten van Kaasboerderij Mariekerke erkend

Kaasboerderij Mariekerke van het gelijkluidende plaatsje op Walcheren is gecertificeerd voor de kaas en schapenzuivel van hun 200 melkschapen. Ook het lams-en rundvlees van hun melkschapen en 55 vleesrunderen (Blonde d’Aquitaines) is erkend als Zeker Zeeuws Streekproduct.

Het merendeel van de schapenmelk wordt gedurende de ongeveer 10 maanden durende lactatie verwerkt tot ambachtelijke schapenkaas, in verschillende soorten en smaken. Naast de ambachtelijke kaas wordt er ook yoghurt gemaakt. De melk wordt ook als schapenmelk verkocht. Alle schapen worden op het bedrijf geboren en krijgen voer uit eigen teelt. De schapenkaas bestaat voor 100% uit schapenmelk, ook de yoghurt bestaat uit 100% schapenmelk. De verwerking vindt plaats op de boerderij.

De runderen worden in natuurgebieden van het Zeeuws Landschap en op stal in ruime strohokken in groepshuisvesting gehouden, de dieren worden op stal gevoerd met gewassen van eigen teelt: gras, mais, graan en hooi. Alle lammeren en runderen worden op het bedrijf geboren. En blijven daar tot dat ze naar de slacht gaan. De dieren worden met grote zorg gehouden met zoveel als mogelijk weidegang. Er wordt geen antibiotica gebruikt. Het bedrijf zet zich voor zoveel als mogelijke kringlooplandbouw in: het voer wordt verbouwd op eigen percelen, de mest van de dieren wordt weer gebruikt voor de groei van de voedergewassen. Wanneer de dieren slachtrijp zijn worden ze geslacht bij Slachterij Slager in Sint Annaland op Tholen. Het vlees wordt vanaf de boerderij en eigen webshop in vleespakketten (gedeeltelijk diepvries) onder het label ‘vlees van boerjan’ verkocht.

 

 

Vishandel Schot Tholen gecertificeerd voor verkoop

Vishandel Schot Tholen is vanaf  medio januari gecertificeerd voor de verkoop van erkende zeeproducten uit Zeeland.

Vishandel Schot Tholen is een kwaliteitsleverancier van vis, schaal- en schelpdieren gespecialiseerd in het leveren aan de horeca en detailhandel. De Thoolse vishandel is gecertificeerd voor de verkoop van oesters, hang-en bodemcultuur mosselen, Oosterschelde kreeft, schelpdieren en harders.  Alle producten zijn afkomstig van gecertificeerde bedrijven zoals Neeltje Jans Mosselen, Visserij Bout,  De Meulemeester, Seafarm, Meromar .

Voor transparantie en duidelijkheid in de verkoop heeft het bedrijf een certificaat aangevraagd voor de verkoop van deze gecertificeerde producten.

Hof De Eendragt gecertificeerd voor Zilte Zeeuwse Scharrelvarkens en Scharrelrunderen

Maatschap Hof de Eendragt uit Zeeuws Vlaanderen is in december 2018 gecertificeerd voor hun  Zilte Zeeuwse Scharrelvarkens  (ZZ- 155) en Scharrelrunderen. (ZZ-154)

Hof De Eendragt van eigenaren Jeroen en COra Meijering-Van Dam uit Zaamslag voldoet ruimschoots aan de eisen voor de toekenning van het Zeker Zeeuws Streekproduct keurmerk.
De dieren op Hof de Eendragt leven in een natuurlijke leefomgeving. Dit betekent dat de varkens en koeien voornamelijk buiten in de polders lopen en dat de voeding nauw wordt afgestemd op hun behoefte. De voeding is gevarieerd en komt zoveel mogelijk uit de omgeving. Zo krijgen ze aardappels en tarwe uit de Zeeuwse klei.

Kleinschalig en lokaal geproduceerd
Hof De Eendragt heeft niet de bedoeling om zo veel mogelijk dieren te gaan opfokken. Het streven is een kwaliteitsproduct te presenteren, waarvoor een eerlijke prijs gevraagd  kan worden.  Er is gekozen voor dieren die goed buiten kunnen leven, bijvoorbeeld koeien die gemakkelijk afkalven en geen problemen hebben met klauwen. Hierdoor hoeft geen preventieve antibiotica gebruikt te worden.  Het bedrijf heeft in 2017 5sterren keurmerk ontvangen van de Stichting Varkens in Nood. 

De officiële uitreiking van het certificaat moet nog plaatsvinden.

 

Certificering beëindigd

De Stichting Op Goede Gronden heeft gemeld de certificering van haar producten Zeeuwse Witte Zeeuwsche Haver en het Walcherse Kogelboontje te willen beëindigen.  Reden is dat de Stichting Op goede Gronden per 1 januari 2019 is opgeheven. Conform de Algemene Voorwaarden van het Zeker Zeeuws Streekproduct Keurmerk vervalt daarmee ook de certificering. De certificaten zijn per 1 januari 2019 ingetrokken en worden niet meer uitgegeven.

Kreeftenvissers J.Schot en Smits hebben recent aangegeven hun certificering te willen beëindigen. Conform de Algemene voorwaarden is het certificaat nav dit verzoek met ingang van 1 januari 2019 ingetrokken. Certificaatnummers zijn uniek en worden niet meer uitgegeven. Het is het de Kreeftenvissers J.C. Schot en Smits niet langer toegestaan het keurmerk op hun producten of andere communicatie -uitingen te gebruiken en te vermelden.

 

Uitreiking Zeker Zeeuws certificaten

Op 1 oktober ontvingen op het provinciehuis in Middelburg zeven ondernemers hun Zeker Zeeuws certificaat van gedeputeerde Jo-Annes de Bat en voorzitter mr. Robert Zonnevylle van de Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct.

Maatschap Den Boer uit Kerkwerve met rode bieten; IJsboerderij De Koehoorn uit Meliskerke met boerderij-ijs en ijstaarten; Bierbrouwerij Vermeersen uit Hulst met speciaal bieren ; Noordhoek VOF uit Wolphaartsdijk met Zeeuws Hert; Geitenboerderij De Klaverrand uit Poortvliet met Thoolse Geitenkaas en geitenmelkproducten; Brouwerslokaal uit Groede met speciaal bieren en Slagerij De Limousinhoeve uit Hoek met Rundvlees en rundvleesproducten.

 

Wij feliciteren de ondernemers met de erkenning als Zeker Zeeuws® Streekproduct voor hun producten!

OESTERSEIZOEN 2018 GEOPEND

 

Oesterseizoen officieel geopend in Yerseke

Ieder jaar is het in september feest in Yerseke. Dan wordt het oesterseizoen officieel geopend. Dit jaar was dat op 20 september: Oesterkwekers, handelaren, pers en andere genodigden gingen aan boord van het gastenschip de Yerseke 100 om op de Oosterschelde van dichtbij te kunnen te zien hoe een oestersleep in zijn werk gaat. Schipper Maurice Boone van de YE155 viste de eerste oesters op en overhandigde deze aan José van Egmond, burgemeester gemeente Reimerswaal, Jacqueline van Burg, wethouder gemeente Schouwen-Duiveland en Kees van Beveren en Jaap de Rooij,  voorzitter  en secretaris van de Nederlandse Oestervereniging.

Veiling oestermandje

Een jaarlijks terugkerend moment is ook de veiling van het eerste oestermandje voor het goede doel. Deze keer bestemd voor de ontvangstruimtes van het nieuwe Amphia Ziekenhuis in Breda. De veiling bracht € 11.200 op.

 

NIEUWE CERTIFICATEN

Wij feliciteren weer een aantal ondernemers met de erkenning als Zeker Zeeuws® Streekproduct voor hun producten! Zeker Zeeuws is een onafhankelijk erkend streekkeurmerk dat garandeert dat een product écht Zeeuws is. Dat betekent dat het in Zeeland is geteeld, gekweekt, gevist of geproduceerd is met Zeeuwse grondstoffen. Dat is bovendien op een duurzame manier gebeurd, met respect voor milieu, mens en dier.

Gecertificeerd zijn: Brouwerslokaal uit Groede met speciaal bieren; Maatschap Den Boer uit Kerkwerve met rode bieten; IJsboerderij De Koehoorn uit Meliskerke met boerderij-ijs en ijstaarten; Mosselkweekbedrijf W.Okkerse uit Bruinisse voor Zeeuwse Bodemcultuurmosselen; Geitenkaasboerderij De Klaverrand uit Poortvliet met Thoolse Geitenkaas en geitenmelkproducten; Noordhoek VOF uit Wolphaartsdijk met Zeeuws Hert en Bierbrouwerij Vermeersen uit Hulst met speciaal bieren.

ZZ-147 Brouwerslokaal uit Groede mag voortaan het keurmerk Zeker Zeeuws voeren op hun streek bieren. De brouwerij uit Groede in West Zeeuws Vlaanderen brouwt bieren met lokale mouten van The Swaen uit Kloosterzande. De brouwerij bezit ook een hopveld voor de teelt van de waar een deel van de hop vandaan komt. De naam BrouwersLOKAAL zegt het al: zij werken graag samen met lokale bedrijven en zullen altijd eerst kijken of de grondstoffen lokaal te verkrijgen zijn. Zo wordt in de Seawise een verveine extract gebruikt uit Groede en zeekraal van een lokale producent.

ZZ- 148 Maatschap Den Boer “Boerderij Nieuw Leven” uit Kerkwerve op Schouwen-Duiveland is gecertificeerd voor de biologische rode bieten (Kroten). De bieten worden biologisch geteeld , de combinatie van zon, zeeklei en het klimaat komen vooral de zoetheid van de bieten ten goede, waarbij de zoetheid van het product zelfs groter is dan de bieten welke in Frankrijk geteeld worden. De teelt is SKAL gecertificeerd en zeer duurzaam.

ZZ-149 IJsboerderij De Koehoorn uit Meliskerke heeft de erkenning als Zeeuws streekproduct verkregen voor haar boerderij-ijs en ijstaarten. Het vruchtenijs wordt gemaakt van verse vruchten. Deze vruchten worden zonder enige bewerking verwerkt en komen voor zover mogelijk van collega fruittelers in Zeeland. Aan al het ijs worden geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen toegevoegd. . De melk komt 100% van eigen koeien. De koeien lopen in de zomermaanden buiten.

ZZ -150 Mosselkweekbedrijf W.Okkerse BV uit Bruinisse is gecertificeerd voor de kweek van de Zeeuwse Bodemcultuurmosselen. De mosselen zijn MSC gecertificeerd en worden duurzaam op percelen in de Oosterschelde en het Nederlandse Wad gekweekt. De kweek en oogst vindt plaats met de BRU 68.

ZZ- 151 De biologische Thoolse geiten kazen en geitenmelkproducten van Peter en Mirjam van der Wekken van Geitenkaas boerderij De Klaverrand uit Tholen zijn ook erkend als Zeker Zeeuws® Streekproduct. Op de boerderij bij Poortvliet worden 60 geiten gemolken en ambachtelijke kazen en geitenmelkproducten gemakt. De dieren worden biologisch gehouden met veel oog voor dierenwelzijn en duurzame bedrijfsvoering.

ZZ-152 Noordhoek VOF uit Wolphaartsdijk op Noord-Beveland is gecertificeerd voor hun hertenvlees “Zeeuws Hert”. De edelherten van het Zeeuws Hert lopen in de zomermaanden op weilanden rondom de boerderij in Wolphaartsdijk en verblijven in de wintermaanden op stal. Rond de boerderij en de weilanden zijn Hagen, windsingels, solitaire bomen en fruitgaarden aangeplant. Op de boerderij worden naast herten, ook scharrelkippen (ook Zeker Zeeuws gecertificeerd) gehouden en tarwe geteeld. Het voer van de herten bestaat voornamelijk uit gras, kuil, tarwe, brok en voederbieten. Al deze grondstoffen komen van eigen grond en/of collega boeren uit Zeeland.

ZZ -153 De speciaal/streekbieren van Bierbrouwerij Vermeersen BV uit Hulst zijn ook onderscheiden met het keurmerk Zeker Zeeuws® Streekproduct. De bieren worden in Hulst ambachtelijk gebrouwen, de grondstoffen komen uit de buurt zoals de Mout van Mouterij De Swaen in Kloosterzande. Het gaat om specialbieren van een hoge gisting met hoofdzakelijk Zeeuwse ingrediënten. De brouwerij (uit 1821) is een van de oudste brouwerijen in Zeeland, werkt heel duurzaam en is betrokken bij initiatieven in de streek zoals Stichting Patrijs met nieuwe leefgebieden voor vogels als de Patrijs.

Keurmerk voor Zeeuwse zeegroenten

De lamsoren en zeekraal van VPG Zeegroenten uit Krabbendijke zijn erkend als Zeker Zeeuws Streekproduct met het certificaatnummer ZZ-146. De zeegroenten komen van de zandplaten in de Westerschelde en worden daar dagelijks gesneden. Lamsoor is een plant uit de standkruidfamilie, ook wel zeeaster genoemd. Lamsoren groeien in zout water op zandplaten. Als het water over de zandplaten komt neemt de plant het zoute water in zich op waardoor het de zilte smaak krijgt. Lamsoren worden met een puntmes gesneden. Zeekraal is een plant uit de amarantenfamilie. Het lijkt wat op een soort mini cactus maar dan zonder scherpe stekels. Zeekraal groeit tussen de lamsoren op de zandplaten. Zeekraal wordt met een bakzeis gesneden. Lamsoren en zeekraal zitten boordevol gezonde voedingstoffen en zijn verkrijgbaar vanaf het voorjaar tot oktober.

 

Nieuwe certificaten uitgereikt aan Zeeuwse ondernemers

Het was gisteren weer een mooie dag voor het Zeeuwse streekproduct in Middelburg op het Abdijplein: Gedeputeerde Jo Annes de Bat en voorzitter Robert Zonnevylle van de Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct overhandigden nieuwe certificaten uit aan Familie De Wilde van  Biologische Angusfokkerij Poelzicht en Gert Jan Hiel van Zeeuwse Zon Appelsap .

De bedrijven zijn gecertificeerd voor hun producten:  rundvlees en rundvlees producten van het Angusrund en appel en perensap van 100% Zeeuwse appels

Van harte gefeliciteerd en veel succes met jullie bedrijven!

Zeker Zeeuws Streekproduct certificaat voor Zeeuwse Zon

 

Zeeuwse Zon uit Hulst heeft de erkenning als Zeker Zeeuws Streekproduct voor de appel- en perensappen. met het certificaat nr ZZ-145.  Zeeuwse Zon van eigenaar GertJan Hiel uit Hulst verwerkt en verkoopt Zeeuwse Appelsap en Zeeuwse Zon Perensap gemaakt van 100 % Zeeuwse hardfruit. (peren en appels). Het hardfruit is afkomstig van Zeeuwse telers o.a. Fruvo Bv in Krabbendijke, Fruitteeltbedrijf C. van Liere te Kapelle en Fruitteeltbedrijf M. Steijn te ’s-Gravenpolder. De appelen en peren worden onder minimaal Global -Gap geteeld .

 

Start Zeeuwse Hangcultuurmosselseizoen 2018

 

Met de eerste oogst is op woensdag 23 mei in Zeeland het Nederlandse Hangcultuurmosselseizoen 2018 gestart. Bart van Olphen van Fish Tales haalde samen met de Zeeuwse kwekers Jacco Schot, Julien Barbé en Jan Bout de mosselen naar boven.

De duurzaam gekweekte hangcultuurmosselen komen van percelen in de Oosterschelde (bij de stormvloedkering) en  uit de Grevelingen (bij Bruinisse). Hangcultuurmosselen worden sinds 1990 in Zeeland gekweekt. 

Alle hangcultuurmosselen zijn MSC en Zeker Zeeuws® gecertificeerd.

Er zijn negen kwekers die samen de gehele aanvoer van Nederlandse hangcultuurmosselen verzorgen.

Met het binnenhalen en proeven van de eerste oogst werd ook de promotiecampagne gestart. Het is voor de eerste keer dat de hangcultuurkwekers, waarvan het overgrote deel  verenigd is in de Vereniging van Zeeuwse Hangcultuurkwekers, een eigen campagne voor de afzet en promotie van hun product voeren. Alle kwekers leveren hun mosselen onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws® Streekproduct waarmee de herkomst gegarandeerd is.

 

 

Keurmerk toegekend aan Biologische Aberdeen Angus runderen

 

Biologische Angusfokkerij Poelzicht in s’ -Heer Abtskerke in Zeeland heeft voor het rundvlees en de rundvleesproducten van hun runderen de erkenning als Zeker Zeeuws Streekproduct.  De biologische rundveehouderij voor de opfok en afmesten van Aberdeen Angus runderen van René en Christine de Wilde ontving het keurmerk met certificaatummer ZZ 144.   De koeien en kalveren grazen vanaf mei in weiden van Natuurmonumenten in het Heggengebied bij Nisse en achter de boerderij in ‘s-Heer Abtskerke. Begin november komen ze weer terug op het bedrijf. Daar verblijven ze in ruime potstallen. Het voer dat ze ’s winters eten is uiteraard ook biologisch. De koeien eten enkel hooi uit natuurweiden, natuurlijk zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Voor de stieren wordt dit aangevuld met weinig krachtvoer uit de biologische landbouw.

René en Christine de Wilde zijn begin 2012 overgestapt op het Aberdeen Angus ras. Een ras wat (nog) vrij weinig voorkomt in Nederland. In Zeeland is “Poelzicht de eerste fokkerij van dit vleesras.

Wij feliciteren Biologische Angusfokkerij Poelzicht met de erkenning als Zeker Zeeuws Streekproduct.

Ambachtelijke Slagerij Limousinhoeve gecertificeerd

 

Ambachtelijke Slagerij Limousinhoeve uit Hoek in Zeeuws-Vlaanderen is gecertificeerd voor het Limousin rundvlees en de rundvleesproducten uit eigen slagerij. Al het rundvlees en dus ook de rundsvleeswaren uit de eigen worstmakerij van De Limousinhoeve zijn afkomstig van dieren van de eigen boerderij aan de Hasjestraat in Hoek, deze is al generaties lang in het bezit van de familie. Alle dieren zijn ingeschreven in het Limousin stamboek. In zomer lopen de dieren heerlijk buiten in de weilanden en in de winter lopen ze in losloopstallen. De moederdieren en het slachtvee zijn allemaal op de boerderij geboren en opgegroeid.

Wij feliciteren Peter en Nelly Mol met hun certificaat SPN-ZZ 143 en de erkenning als Zeker Zeeuws Streekproduct!

 

 

Het Zeeuwse kreeftenseizoen is van start!

De eerste Oosterscheldekreeft gevist door kreeftenvissers Gerrie van den Hoek en Marcel Van de Kreeke werd overhandigd aan Claudia en Jannis Brevet van Inter Scaldes en later voor het goede doel War Child geveild door Edwin Vinke op de veiling in Colijnsplaat. Dennis Simonis van Simonis Vis deed het laatste en winnende bod van 22,500 euro.

Uitreiking nieuwe certificaten

Tijdens de eerste dag van de horecabeurs 2018 werden er op het Zeker Zeeuws Proef & Beleef Plein weer nieuwe Zeker Zeeuws certificaten uitgereikt. Onderstaand kort opgesomd welke bedrijven een certificaat in ontvangst mochten nemen:

De horecabeurs op 5 & 6 maart

Maak kennis met Zeker Zeeuws en gecertificeerde ondernemers tijdens de horecabeurs op 5 & 6 maart 2018 @ Zeelandhallen in Goes! Entreetickets kosteloos bestellen: https://goo.gl/oiBQae.

Proef de producten en maak ook direct kennis met de Zeker Zeeuws ondernemers : Neeltje Jans Mosselen, Slot Oostende, Zilt-E, De Toffe Peer, Kaasboerderij Schellach, Slagerij Verburg, Landwinkel De Plantage, OYEster44, Murko Seafood, FishXL, Hoeve Rapenburg, Spelt Bakkers, Schouwse Palingroker, Seafarm en Renart Boulon.

Certificaten Azijn Atelier ‘T Zeeuwsche Duyn ingetrokken

Azijn Atelier ‘T Zeeuwsche Duyn  heeft recent aangegeven hun certificering te willen beëindigen. Conform de Algemene voorwaarden zijn de certificaten nav dit verzoek met ingang van 28 februari ingetrokken. De certificaatnummers zijn uniek en worden niet meer uitgegeven. Het is het Azijn Atelier ’t Zeeuwsche Dyn  niet langer toegestaan het keurmerk op producten of andere communicatie -uitingen te gebruiken en te vermelden.

Weer nieuwe certificaten toegekend voor producten uit zee en van het land

In de stijlvolle Torenzaal van https://www.slotoostende.nl/Slot Oostende in Goes zijn dinsdag 6 februari 2018 weer nieuwe certificaten uitgereikt door bestuursvoorzitter mr. Robert Zonnevylle en voorzitter provinciale accreditatiecommissie Jo-Annes De Bat.

Zeeland is er trots op. Vanaf de eerste uitreiking in 2014 zijn in intussen 134 certificaten uitgereikt en producten en diensten gekwalificeerd als Zeker Zeeuws®.  Alle gecertificeerde producten worden in Zeeland be- en verwerkt , duurzaam en met respect voor dierenwelzijn maatschappelijk verantwoord geproduceerd.

Christiaan van der Plasse van Shellinvest BV  en de vier kweekbedrijven Verspoor BV, J. Vette BV, De Drie Gebroeders De Waal BV en Ph Sinke Mosselkweek BV  allen uit Yerseke,  ontving het certificaat voor de kweek  van Zeeuwse bodemcultuurmosselen.

Willem Stoutjesdijk van Maatschap Stoutjesdijk is houder van Zeeuwse Scharrelvarkens in Nieuwerkerk. Het bedrijf houdt vanaf 2015 op diervriendelijke wijze varkens.

Boris Noordhoek van  Noordhoek Broilers BV  in Wolphaartsdijk voor de Zeeuwse scharrelkippen

David Ottjes van Hoeve Buren uit Lamswaarde voor Zeeuws-Vlaamse Duroc varkens. 

Jaap Muller van Fa J. Muller &Zn voor de kweek van Zeeuwse hangcultuurmosselen in de Grevelingen.

en  Jens meesterbrouwer  van Slot Oostende/Emelisse  voor de Zeeuwse Bieren.

Nieuwe certificaten toegekend aan Zeeuwse ondernemers

In het laatste kwartaal van 2017 zijn nieuwe certificaten toegekend aan vijf Zeeuwse ondernemers voor hun producten. Zeeuws Varkensvlees, hangcultuurmosselen, kippenvlees en streekbier werden onderscheiden met het Zeker Zeeuws keurmerk.

Slot Oostende/Bierbrouwerij Emelisse uit Goes mogen voortaan hun streekbieren met het keurmerk voorzien. Mosselkweker Fa Jaap Muller &Zn uit Bruinisse heeft het certificaat ontvangen voor de kweek van de hangcultuurmosselen. Noordhoek Broilers uit Wolphaartsdijk is gecertificeerd voor de Zeeuwse Boerenkip. Hoeve Buren uit Lamswaarde kreeg de certificering toegekend voor het ZeeuwsVlaams Duroc Varken en varkenshouder Maatschap Stoutjesdijk uit Nieuwerkerk voor het Zeeuwse scharrelvarken. De kiwibes van Fruitteler KG Fruit uit Kapelle is vanaf december gecertificeerd.

SONY DSC

 

 

 

 

Drie certificaten ingetrokken

Een aantal ondernemers heeft recent aangegeven hun certificering te willen beëindigen. Conform de Algemene voorwaarden zijn de certificaten nav deze verzoeken met ingang van 1 november ingetrokken. De certificaatnummers zijn uniek en worden niet meer uitgegeven. Het is de bedrijven niet langer toegestaan het keurmerk op producten of andere communicatie -uitingen te gebruiken en te vermelden.

Het betreft ’t Hof Welgelegen, Escential Healthcare Products   Keurslager Tom De Boeije

Nieuwe Huisstijl voor Sturm Zeeuwse Eieren

Kippenboerderij Sturm gaat voortaan verder onder een nieuwe naam:

De afgelopen jaren heeft Sturm Zeeuwse Eieren zich steeds meer toegelegd op de verkoop van hun e eigen eieren zo kort mogelijk bij huis, in de eigen regio. Ook zijn zij  gecertificeerd voor het keurmerk ‘Zeker Zeeuws’ , wat garant staat voor een echt Zeeuws streekproduct.

Eigen kippen, Zeeuwse eieren, afzet in de regio en het keurmerk ‘Zeker Zeeuws’ maken Sturm Zeeuwse Eieren tot een unicum in Zeeland. Om dit meer te benadrukken, heeft het bedrijf besloten dit in hun bedrijfsnaam en huisstijl terug te laten komen.

 

 

Mosselkweker Fa. Gebr. A.J. Schot TH 4 gecertificeerd

De Zeker Zeeuws vloot is weer uitgebreide met de certificering van mosselkweker Fa. Gebr. A.J. Schot (TH 4). Het bedrijf kweekt bodemcultuurmosselen in de Oosterschelde en het Nederlandse Wad en voert nu ook de Zeker Zeeuws vlag in de mast.

Zeeuwse Mosselkwekers Otte en Dhooge uit Bruinisse en Yerseke gecertificeerd

Mosselkwekers  Otte uit Bruinisse en Dhooge uit Yerseke zijn gecertificeerd voor de Zeeuwse bodemcultuurmosselen.

Met Otte (Bru 14) en Dhooge (Y30)  is het aantal gecertificeerde kwekers weer gegroeid:  37 kwekers  voeren het beeldmerk Zeker Zeeuws voor hun bodemcultuurmosselen.

 

Platte Oesters Koninklijke Prins&Dingemanse gecertificeerd

De provinciale accreditatiecommissie heeft aan Koninklijke Prins&Dingemanse BV uit Yerseke het Zeker Zeeuws certificaat SPN-ZZ 124 toegekend voor de Zeeuwse Platte Oesters.

Uitreiking Zeker Zeeuws certificaten

Gedeputeerde Jo-Annes De Bat reikte donderdag 24 augustus Zeker Zeeuws certificaten uit aan verschillende ondernemers.

Seaweed Harvest Holland Zeewier en zeewierproducten 

T Zeeuwsch Duyn Delicatessen Chutneys &jams, Wijnen&VinCotto, Siropen&Limonade

De Zeeuwse Chef Catering en menu’s

Zeeuws Goud Steenfruit en zacht Fruit

Hoogelandse Boerenzuivel Zuivelproducten

Oesterkweek A. Cornelisse BV Kweek Hangcultuurmosselen

Visserij Bout Zeeuwse Kreeft

Boonman’s Wijnmakerij Zwarte bessen en bessenproducten

Piet van Oost BV  Verkoop Zeeuwse Kreeft

Prins&Dingemanse Verkoop van Zeeuwse hangcultuurmosselen

C.P. van IJsseldijk BV en Slaak BV Kweek Bodemcultuurmosselen

 

Nieuwsbrief Proef & Beleef met Zeker Zeeuws Streekproducten

De juli nieuwsbrief van Proef&Beleef Zeeland /Zeker Zeeuws is uit. De zon straalt uitbundig, het graan heeft al een gouden gloed, de kersenoogst is begonnen, het mosselseizoen gestart en de eerste badgasten zijn gearriveerd: Ja hoor, de zomer  is in volle gang. Lekker buiten eten, barbecueën, picknicken en met een glaasje Zeeuwse wijn op terras genieten. We hebben een aantal adressen met leuke terrassen in heel Zeeland voor jullie geselecteerd. Bij de barbecue of de mosselen past een koude gazpacho met Zeeuwse twist. Een lekker recept en snel klaar te maken.  We zijn trots op weer een aantal nieuw gecertificeerde bedrijven en op de producten die het Zeker Zeeuws® Streekproduct keurmerk mogen dragen. Zomer in Zeeland dan is het tijd voor kersen. De echte Zeeuwse zijn nou eenmaal de lekkerste, daarom delen we verschillende adressen van telers waar je ze kunt kopen. En we hebben ook een recept voor Zeeuwse kersenlimonade voor de zoete liefhebbers.  Wil je er een dagje op uit? De Zusjes van Groôs op Zeêland waren deze keer op stap in Saefthinge. Ontdekken, proeven en beleven van Zeeland.  Iedere week is er wel een culinair evenement, een activiteit, streekmarkt of mooie expositie in Zeeland.

Meer lezen? Klik hier

 

 

 

Zeker Zeeuws Mosselen in trek

Woensdag 28 juni 2017 werd het mosselseizoen geopend. Na de Zeker Zeeuws hangcultuurmosselen brengen de  Zeeuwse mosselkwekers nu ook hun bodemcultuurmosselen aan de wal. Voor het eerst worden de mosselen nu ook op de veiling in Yerseke zichtbaar als ZEKER ZEEUWS aangeboden. Zo kunnen de afnemers zien welke mosselen echt uit Zeeland komen.  Het aantal kwekers dat gecertificeerd is  in het afgelopen jaar verdubbeld. Er is ook steeds meer vraag nar authentieke, ambachtelijke producten van dichtbij in Nederland en België.  Voor de Zeeuwse kwekers  een goede ontwikkeling. Zij kunnen zich door het keurmerk onderscheiden  en hopen op een betere prijs voor hun schelpdieren.

Het nieuws omtrent de Zeker Zeeuws mosselen trok veel aandacht en werd zelfs een item op de nationale tv NOS.  Omroep Zeeland schetste de ontwikkelingen in een special de dag naar de opening.

 

Zeeuws-Goud gecertificeerd voor klein en steenfruit

Het Bevelandse fruitteeltbedrijf  Zeeuws-Goud uit Waarde is gecertificeerd voor de teelt, verwerking en verkoop van klein fruit en steenfruit.  Zeeuws-Goud teelt aardbeien, frambozen, rode en witte bessen en bramen. Ook worden kersen en pruimen geteeld.

Met de certificering van Zeeuws-Goud in Waarde is het aantal van fruittelers van zacht kleinfruit en steenfruit dat is onderscheiden met het keurmerk, weer uitgebreid.  Aardbeien, rode bessen en vooral ook kersen worden al lange tijd in Zeeland geteeld.  Meestal gebeurt dit in combinatie met de teelt van hard fruit zoals peren en appels. Het merendeel van de producten wordt rechtstreeks aan consumenten via boerderijwinkels, stalletjes langs de weg of aan huis verkocht.  In de zomermaanden kleurt de provincie dan ook mooi rood !

 

 

T Zeeuwsch Duyn Delicatessen ontvangt nieuw certificaat

“t Zeeuwsch Duyn Delicatessen uit Middelburg is nu ook gecertificeerd voor  vincotto & wijnen, siroop &limonade en jam & chutneys. “t Zeeuwsch Duyn Delicatessen had al een certificaat voor haar mosterd en delicatessen op basis van appelen. Het atelier bereidt nu ook op ambachtelijke wijze vincotto’s , azijnen en de wijnen.  Azijn van Appelgisting, Wijn van Wijngisting (samenwerking  met Zeeuwse Wijnhoeve De Kleine Schorre en Bier van Biergisting ( in samenwerking met de Stadsbrouwerij Middelburg).

De azijn wordt weer verwerkt tot pure azijn met een ambachtelijke toots! Verder worden  fruit, specerijen, groentes en wildpluk tot de meest mooie en bijzonder smakelijke azijn, balsamico en VinCotto verwerkt.

 

 

 

 

Nieuw certificaat voor kweek van bodemcultuurmosselen

De mosselkweekbedrijven C.P. Van IJsseldijk BV en Slaak BV uit Yerseke zijn vorige week gecertificeerd voor de kweek van hun bodemcultuurmosselen. Van IJsseldijk BV en Slaak BV beschikken over kweekpercelen in de Oosterschelde en Waddenzee NL.  De kweek vindt plaats met het schip YE-82.

Intussen zijn 38 kweekbedrijven van bodem en hangcultuurmosselen gecertificeerd. De bedrijven zijn gevestigd in Bruinisse, Zierikzee en Yerseke.

Zeeuwse Zuivelproducten gecertificeerd

De boerenzuivelproducten van Hoogelandse Boerenzuivel , melkveehouderijbedrijf van de familie Van Eenennaam uit Grijpskerke zijn afgelopen week Zeker Zeeuws gecertificeerd. Volle en magere standyoghurt, vla, karnemelk, hangop, slagroom, boerenroomboter en vruchtenyoghurt mogen het beeldmerk Zeker Zeeuws Streekproduct voeren. De producten zijn verkrijgbaar in verschillende boerderijwinkels, supermarkten en in hun eigen boerderijwinkel.

Zeker Zeeuws Beeldmerk Franstalig

Tijdens de Opening van het hangcultuurmosselseizoen op dinsdag 23 mei werd door de Stichting zeker Zeeuws Streekproduct het nieuwe Franstalige Beeldmerk van het Zeeuwse Streekkeurmerk gepresenteerd. Omdat steeds meer gecertificeerde producten hun weg in de schappen en vitrines van de Zuiderburen vinden waar een tweetalige informatie op de verpakking verplicht geldt,  is er voor gekozen het herkenbare beeldmerk zelf niet aan te passen maar wel het woord STREEKPRODUCT te vervangen door de Franse tekst:

Produit typique de la province maritime de Zélande

Hiermee wordt duidelijk dat het om een gegarandeerd product uit Zeeland gaat en wordt ook de relatie met de herkomst uit de  Zeeuwse Wateren gelegd. Alle gecertificeerde bedrijven die hun producten naar België exporteren kunnen vanaf nu het beeldmerk voeren.  Het is zoals het Nederlandse beeldmerk in twee kleuren beschikbaar.

Daarnaast is voor de supermarkten en groothandel een flyer beschikbaar met uitgebreide informatie over Zeker Zeeuws in het Frans.

Opening Hangcultuurmosselseizoen

Verzekerd van een prachtige Zeeuws zonnetje is dinsdag 23 mei het hangcultuurmosselseizoen 2017  van start gegaan. Met de mosselkotter  ZZ4 van de Familie Schot voeren de hangcultuurmosselkwekers en een persdelegatie uit België en Nederland bij Neeltje Jans het water van de Oosterschelde op om de eerste oogst binnen te halen. Mosselkweker Jacco Schot van Neeltje Jans Mosselen vertelde over het hangcultuursysteem. Dit is een relatief nieuwe manier van kweken en oogsten sinds eind jaren 80. De mosselen groeien aan touwen  die hoog in het water hangen, waar meer voedsel is, en daardoor zijn ze sneller consumptierijp en kunnen dan ook vroeg geoogst worden.  Bij de oogst worden ze van de touwen gestript.

Alle Zeeuwse Hangcultuurkwekers zijn gecertificeerd en voeren het Zeker Zeeuws label op de verpakking.

 

 

Nieuw gecertificeerd

NIEUWE CERTIFICATEN
Afgelopen week zijn weer nieuwe certificaten Zeker Zeeuws Streekproduct toegekend aan ondernemers met producten van het land en uit zee.

De Zeeuwse Mossel uit Bruinisse heeft de erkenning gekregen voor de kweek, bewerking en verkoop van Zeeuwse creuse en platte oesters. Er is ook een certificaat voor de kweek, verwerking en verkoop van  Zeeuwse bodemcultuurmosselen verleend. De Zeeuwse Mossel is vanaf deze maand ook gecertificeerd voor de mesheftenvisserij.

De mosselkweekbedrijven De Rooij Mosselkweek BV en Joh. Zoeteweij & Zn uit Yerseke hebben een certificaat ontvangen voor de kweek van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen.

Vette& Verhaart (Qualimer) uit Yerseke is gecertificeerd voor het verpakken en de verkoop van  Zeeuwse gecertificeerde hangcultuurmosselen.

Pluimveebedrijf J.C. Mol uit Nisse is gecertificeerd voor de scharreleieren.

 

Veiling 1ste Zeeuwse Kreeft voor het goede doel

In Colijnsplaat werd donderdagmiddag  30 maart de 1ste Zeeuwse Kreeft geveild voor een goed doel: De Dirk Kuyt Foundation.  Adri Bruinooge van Adri&Zoon was de meest biedende en haalde zo niet alleen de kreeft (2kilo) maar ook een gesigneerd Feyenoord shirt van Dirk Kuyt binnen.

FOTO Vismagazine.nl

Zoals ieder jaar wordt de eerste kreeft op de kreeftenveiling in de Colijnsplaatse vismijn  geveild voor een goed doel. Dit jaar werd er een recordbedrag van 41.000 euro voor de Dirk Kuyt Foundation door de bieders samengebracht. Een gelegenheidsveilingmester  (deze keer Sjaak Troost) en Johan van Nieuwenhuijzen  van de UFA  (United Fish Auctions) kregen de aanwezige handelaren en ondernemers zo ver dat zij ruim boven het bof van vorig jaar uitkwamen.

Na het officiële gedeelte werd den echte zaken gedaan en de kreeften geveild die deze dag door de vissers naar de vismijn in Colijnsplaat waren gebracht.

Opening Kreeftenseizoen

Het 1ste Zeker Zeeuws seizoensproduct  is donderdag 30 maart door Commissaris van de Koning Han Polman op de Oosterschelde gepresenteerd:  De Zeeuwse Kreeft  (Oosterschelde Kreeft) werd door Kreeftenvisser Gerrie van den Hoek samen met Marcel van de Kreeke en Jacco Kloet aan bord gebracht.

Alle kreeftenvissers zijn gecertificeerd Zeker Zeeuws.  Het kreeftenseizoen loopt van 30 maart tot 15 juli.

Zeker Zeeuws heeft nieuwe huisstijl

De nieuwe huisstijl van Zeker Zeeuws Streekproduct is vanaf maart ook zichtbaar in de promotiemiddelen van Zeker Zeeuws. De nieuwe banners met mooie beelden van producten uit zee en van het land zijn het begin van de nieuwe stijl promotiemiddelen.

Ander promotiemateriaal volgt. De witte vlaggen met het zwarte beeldmerk blijven uiteraard beschikbaar.

Zeker Zeeuws Groeit

De belangstelling voor het Zeker Zeeuws certificaat blijft groeien. Tijdens een netwerkbijeenkomst van ZEker Zeeuws ondernemers werden door het bestuur van de Stichting Zeker Zeeuws weer nieuwe certificaathouders welkom geheten.  De producten die met het keurmerk worden onderscheiden moeten aan strenge criteria voldoen. Het keurmerk geeft consumenten de garantie dat het product 100 % Zeeuws is en met respect voor dier en milieu duurzaam is geproduceerd.

 

Nieuwe keurmerkhouders ontvangen hun certificaat

Er zijn weer nieuwe certificaten uitgereikt voor het Zeker Zeeuws Streekproduct. Producten van het land en uit zee met Zeeuwse keurmerk garanderen de herkomst en duurzame teelt, vangst en productie. Allemaal 100% Zeker Zeeuws.

De ondernemers ontvingen hun certificaat tijdens de netwerkbijeenkomst van Zeker Zeeuws ondernemers in Colijnsplaat . De certificaten werden o.a. uitgereikt voor de Zeeuwse scharreleieren , Zeeuwse Kersen, Mosselen, Zeeuwse boerenkippenvlees, Zeeuwse tafeloesters en Zeeuwse Kreeft.

 

2016 Scheermessen in beeld: Trendevent zorgt voor nieuwe afzet

2016 Spectaculaire groei van Zeker Zeeuws! Weer meer producten gecertificeerd

2015 Zeker Zeeuws in de lift! Nieuwe certificaten

2015 Zeker Zeeuws Groeit! Opnieuw certificaten uitgereikt

23-04-2015 ZEELAND:ZEKER ZEEUWS:MIDDELBURG Uitreiking Zeker Zeeuws Streekproducten Cerificicaat bij het Zeeuws Museum in Middelburg. Foto: WACON-images, Ronald den Dekker

2014 Eerste Zeker Zeeuws Certificaten Uitgereikt

Het Zeker Zeeuws® Streekkeurmerk

Het is zover! Zeeland heeft een eigen keurmerk voor erkende streekproducten:
Zeker Zeeuws Streekproduct
Komende week donderdag 27 maart 2014 worden de eerste certificaten Zeker Zeeuws Streekproduct voor producten van land en uit zee uitgereikt.