Vanuit alle streken in Nederland komen de meest duurzame, vriendelijkste of gewoonweg de lekkerste streekproducten samen op maandag 29 november 2021 tijdens de eerste nationale verkiezing ‘LEKKERSTE STREEK VAN NEDERLAND’.

De belangstelling voor regionaal geproduceerd, eerlijk voedsel is mede dankzij de coronacrisis sterk toegenomen. De consument hecht steeds meer belang aan de afkomst van zijn voedsel en welke impact het heeft op onze leefomgeving en is in toenemende mate bereid daar een eerlijke prijs voor te betalen. De vraag naar streekproducten zit in de lift, dat merken ook de bij het Erkend Streekproduct aangesloten organisaties en producenten. Om dit te vieren organiseert Streekeigen Producten Nederland (SPN) een landelijke verkiezing van de Lekkerste Streek. In verschillende regio’s zijn de afgelopen maanden producenten en producten geselecteerd die hun regio gaan vertegenwoordigen. De winnende producenten uit heel Nederland komen samen met een lokale kok om de eigen streek te laten proeven. Ze strijden maandag 29 november op de schitterende locatie van De Dyk in Woubrugge om de titel Lekkerste Streek van Nederland.

Streekproducten

Streekproducten zijn een belangrijk aspect van een meer circulaire economie en het streven naar kringlooplandbouw. Streekproducten kunnen agrarische productie verbinden met beheer van natuur en landschap en het versterken van de omgevingskwaliteit. Met minder emissies naar het milieu en een toenemende biodiversiteit. Met streekproducten kunnen boeren en producenten een eerlijke prijs voor hun producten krijgen. Door de korte aanvoerlijnen zijn streekproducten in het seizoen verser, en daarom beter van smaak dan de producten van veraf. Een toenemende groep consumenten kiest daarom voor deze producten. Maar niet alle producten die streekproduct genoemd worden, komen ook daadwerkelijk uit de streek. Handige ondernemers spelen in op het sentiment van de consument en proberen met marketing trucs hun producten aan de man te brengen.

Erkend Streekproduct

Het streekkeurmerk ‘Erkend Streekproduct’ helpt de consument een keuze te maken voor producten die die naam écht waard zijn. Zo weet de consument wat ze eten en waar het precies vandaan komt. Voor streekproducenten betekent het keurmerk een steuntje in de rug: ze hoeven hun klanten niet meer te overtuigen dat hun producten zuiver, eerlijk en gegarandeerd uit de streek komen. Dat vertelt het keurmerk hen al. Stichting Streekeigen Producten Nederland, afgekort SPN, is de onafhankelijke organisatie die het streekkeurmerk bewaakt. SPN is eind jaren ’90 opgericht met als doel een platform en ondersteuning bieden aan duurzame plattelandsontwikkeling. Dit heeft in 2000 geleid tot de ontwikkeling van het landelijk keurmerksysteem Erkend Streekproduct. De keurmerk criteria weerspiegelen de uitgangspunten van de initiatiefnemers: regionale productie en verwerking en maatschappelijk verantwoord geproduceerd.

Meer dan 400 streekproducenten in Nederland werken volgens de criteria van het Erkend Streekproduct. Vaak zijn zij georganiseerd via een van de 8 regionale streekmerken, zoals Zeker Zeeuws, Waddengoud of het Erkend Veluws Streekproduct. In al deze regio’s zijn de afgelopen maanden producenten geselecteerd om hun streek te vertegenwoordigen tijdens de Lekkerste Streek van Nederland verkiezing. De selectie gebeurde, geheel volgens het karakter van de beweging, op streek-eigen wijze. Zo werd in Zeeland een publieksverkiezing gehouden, terwijl in de Friese Wouden een commissie van streekkenners producenten hebben geselecteerd die hun streek het beste vertegenwoordigen. Vanuit alle deelnemende regio’s komen op 29 november de delegaties samen met een lokale kok samen in Woubrugge, in het Groene Hart. De koks bereiden van de producten een gerecht dat hun streek het best weerspiegelt.  Uit al de inzendingen wordt uiteindelijk een winnend team gekozen en mag de streek zich de ‘Lekkerste Streek van Nederland’ noemen.

Altijd op de hoogte

over Zeker Zeeuws streekproducten, streekproducenten en streeknieuws!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.