Zeeuwse bodem- en hangcultuurmossel met het keurmerk ‘Zeker Zeeuws’ zijn écht Zeeuws. Een onafhankelijke auditor beoordeelt de mosselkwekers op landelijk vastgestelde criteria. Vastgesteld door Stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN) en bewaakt door Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct.

Het bestuur van Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct – eigenaar van het keurmerk Zeker Zeeuws – heeft kennisgenomen van de uitzending van het televisieprogramma ‘Keuringsdienst van Waarde’ (4 februari 2021- NPO3, 20:25 uur) De stichting juicht het toe dat er meer landelijke aandacht is voor streekproducenten, streekproducten en de herkomst.

De stichting betreurt het dat zij niet is benaderd door de programmamakers. De uitlatingen gedaan namens Zeker Zeeuws, zijn niet bekend bij het bestuur en ook niet namens het bestuur geuit. Wij nemen afstand van deze uitspraken en leggen graag uit hoe de strenge certificeringsprocedure werkt:

Een onafhankelijke auditor controleert of het mosselzaad daadwerkelijk uit Nederlandse wateren komt, de mosselen opgroeien in de productiegebieden Oosterschelde, Veerse Meer en/of Grevelingenmeer en minimaal 3 weken controleerbaar in Zeeuwse wateren zijn verwaterd alvorens ze verwerkt worden. Buitenlands mosselzaad of consumptiemosselen worden uitgesloten van het keurmerk.

Zeker Zeeuws Streekproduct is een onafhankelijk erkend streekkeurmerk dat garandeert dat een product echt Zeeuws is. Dat betekent dat het in Zeeland is gekweekt, gevist of geproduceerd is. Op een duurzame manier met respect voor milieu, mens en dier.

De herkomst van streekproducten is ontzettend belangrijk voor de beheerder van het streekkeurmerk Zeker Zeeuws. Alleen als de herkomst waterdicht is, mag er een sticker op met het bekende Zeker Zeeuws-logo. DNA-onderzoek kan sluitend bewijs leveren. De stichting wil graag DNA-testen inzetten tijdens onafhankelijke audits. Lopend onderzoek zal uitwijzen wat de mogelijkheden zijn.

Altijd op de hoogte

over Zeker Zeeuws streekproducten, streekproducenten en streeknieuws!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.