Bierbrouwerij Vermeersen

Bierbrouwerij Vermeersen BV uit Hulst .

Vermeersen werd gebouwd op de gewelven van een oud Franciscaner klooster. Aanvankelijk werd er het Hulster Monnikenbier gebrouwen, naar de bewoners van dit klooster. Pas in 1908 zag het Java bier het levenslicht. Het Java bier was een lichtere versie (door de jaren variërend van 3,5 tot 5% alcohol) van het Hulster Monnikenbier die door toevoeging van een zeer oude Lambic haar volle karakter kreeg.

Nadat de laatste brouwerij in Hulst, Brouwerij de Halve Maan in 1972 was gesloopt is pas in 1989 weer begonnen met de bouw van een nieuwe brouwerij, deze keer net buiten de vesting.  Aan het begin van de Absdaalseweg, even buiten de Gentse Poort, is een graanpakhuis uit de negentiende eeuw omgebouwd tot bierbrouwerij. Achter dit pand lag vroeger het station van Hulst waarvan een overgebleven gedeelte werd aangekocht om er een proeflokaal in te vestigen.

In december 2016 is in samenspraak met Brouwerij de Halve Maan in Brugge besloten om de naam te wijzigen. Brouwerij de Halve Maan te Hulst gaat verder onder de naam Bierbrouwerij Vermeersen.

In Hulst is de brouwerij vanaf 2010 gemoderniseerd met een nieuwe energiezuinige bottelarij, stoomketel en een uitbreiding van het brouwhuis. Brouwerij Vermeersen was de eerste craft brouwerij in Nederland die een Meura Micro filter aanschafte die toegang geeft tot een filtratie techniek die daarvoor enkel was voorbehouden aan enkele zeer grote brouwerijen.

Brouwerij Vermeersen blijft zich toeleggen op het brouwen van Zeeuwse bovengistende degustatiebieren met hergisting op fles zoals Zeeuwsche Witte, Java Dubbel, Tripel, Lazarus en “In de Gloria”. De grondstoffen voor deze bieren worden nog altijd geleverd door een Zeeuwsvlaamse mouterij De Swaen in Kloosterzande, de gerst komt van Zeeuwse  boeren. . Het gaat om specialbieren van een hoge gisting met hoofdzakelijk Zeeuwse ingrediënten. De brouwerij (uit 1821) is een van de oudste brouwerijen in Zeeland, werkt heel duurzaam en is betrokken bij initiatieven in de streek zoals Stichting Patrijs met nieuwe leefgebieden voor vogels als de Patrijs.


Zeeuwse streekbieren – Brouwerij Vermeersen