Maatschap Hof de Eendragt

Maatschap Hof de Eendragt ligt in Zeeuws-Vlaanderen bij het plaatsje Zaamslag. Eigenaren Jeroen en Cora Meijering-Van Dam richten zich voornamelijk op het houden van scharrelvarkens en natuurrunderen. Hun filosofie is: “dat het ook in deze tijd mogelijk is om een veebedrijf te beginnen maar dan op een nieuwe en eigentijdse manier!”

De dieren op Hof de Eendragt leven in een natuurlijke leefomgeving. Dit betekent dat onze varkens en koeien voornamelijk buiten lopen en dat de voeding nauw wordt afgestemd op hun behoefte. De voeding is gevarieerd en komt zoveel mogelijk uit de omgeving. Zo krijgen ze aardappels en tarwe uit de Zeeuwse klei.

Het is niet onze bedoeling om zo veel mogelijk dieren te gaan opfokken. Het streven is een kwaliteitsproduct te presenteren, waarvoor een eerlijke prijs wordt gevraagd. Voor het voer, het slachten en verwerken maken ze zoveel mogelijk gebruik van vakmensen uit omgeving.

Hereford

De koeien van Hof de Eendragt zijn van het ras Hereford. De Hereford koe is in de wereld een breed verspreid ras. In landen als Australië bijvoorbeeld is het een van de meest voorkomende koeien. In Nederland en de ons omringende landen komt de Hereford echter relatief weinig voor. De Hereford is een roodwit gekleurd, goed bespierd vleesras met veel diepte en inhoud. Gemakkelijk afkalven en een goede kwaliteit van benen en klauwen zijn belangrijk. Herefords hebben een rustig, handzaam karakter en onderscheiden zich door goede moedereigenschappen. Gezondheidsproblemen komen bij dit sterke ras praktisch niet voor, de veearts is een sporadische gast. Het ras is verwant aan de bekende Schotse Hooglanders met hun grote horens, bruine kleur en typische kop.

Het Zilte Zeeuwse Scharrelvarken 

De varkens worden gehouden in natuurlijke leefomgeving: buiten in de polders met veel ruimte. De varkens lopen het hele jaar door in de polders. In de weides staan schuilhutten.

Alle varkens worden op Hof De Eendragt geboren en opgekweekt. De zeugen krijgen hun biggetjes in een ruim strohok met vrije uitloop. De biggen krijgen rustig de tijd om te groeien en hoeven pas na een maand of drie bij hun moeder weg. Dan gaan de vleesvarkens naar hun eigen weides, iets verderop, om door te groeien tot ze naar de slacht moeten. Het voer en stro voor de varkens, komt zoveel mogelijk uit de directe omgeving. Ook het slachten en verwerken wordt uitbesteed aan een lokale slager (De Smet in Koewacht).

Het is niet de bedoeling van Hof de Eendragt  om zo veel mogelijk dieren te fokken. Er worden maximaal 10 tot 12 varkens per hectare gehouden.

 

Maatschap Hof de Eendragt
Eendragtweg 8
4543 PL Zaamslag

06 20013832
jeroen@vigiles.nl
hofeendragt.nl

Altijd op de hoogte

over Zeker Zeeuws streekproducten, streekproducenten en streeknieuws!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.