Vandaag zijn op de Oosterschelde de eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen van 2025 geoogst. Dankzij het zonnige weer zijn de schelpen nu al uitzonderlijk goed gevuld én ruim een week eerder rijp dan normaal. Het Zeeuwse biologisch gecertificeerde streekproduct, rijk aan eiwitten en mineralen, is vanaf nu verkrijgbaar voor fijnproevers in Nederland en België. 


Op de locatie Neeltje Jans, direct achter de stormvloedkering in de Oosterschelde, lichtte mosselkweker Jacco Schot de eerste touwen met mosselen uit het water. “De zonnige dagen hebben het water voedselrijker gemaakt, waardoor de mosselen een groeispurt konden maken. De schelpen zijn uitzonderlijk goed gevuld met al meer dan 30 procent mosselvlees,” aldus Schot. 

Snellere groei door hangcultuur
De Zeeuwse hangcultuurmossel is een nicheproduct dat slechts vijf procent van de totale Nederlandse mosselproductie vertegenwoordigt. Hoger in de waterkolom groeien deze mosselen sneller dan bodemmosselen, waarvan de oogst vanaf 2 juli wordt verwacht.

Alleen in de voedselrijke wateren van Zeeland — zoals de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en het Veerse Meer — zijn de omstandigheden ideaal voor deze vorm van duurzame kweek. Neeltje Jans Mosselen van familiebedrijf Schot uit Zierikzee, behoort tot de grootste producenten van hangcultuurmosselen en is al meer dan 100 jaar actief.

Topchef Bradley Deurloo: Bewaar altijd het mosselkookvocht!
Ter ere van de eerste oogst bereidde de getalenteerde Zeeuwse chef Bradley Deurloo van restaurant Rootsch, onderdeel van Hotel Mondragon, op de kade een verfijnde mosselceviche. “Als trotse Zeeuw wil ik laten zien wat deze provincie te bieden heeft. Mosselen, oesters, duindoornbessen en zeekraal hebben een prominente plek op het menu. Een vinaigrette of saus maak ik vaak op basis van mosselvocht. Dat vind ik het lekkerste wat er is. Dus altijd bewaren!!”, geeft de om zijn gedurfde kookstijl bekend staande Deurloo als advies mee.
Bekijk hier het recept.

Een bron van pure gezondheid
Mosselen zijn een natuurlijke bron van veel eiwit, mineralen en vitamines. Ze filteren algen uit het water en zetten deze om in voedingsstoffen. In de hangcultuur hechten jonge mosselen (‘mosselzaad’) zich via stroming aan touwen, waarna ze worden ‘opgesokt’ in netkousen om uitval te voorkomen. Binnen twee jaar groeien ze uit tot volwassen consumptiemosselen.

Altijd op de hoogte

over Zeker Zeeuws streekproducten, streekproducenten en streeknieuws!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.