Zeeuws-Vlaanderen zet haar streekproducten op de kaart

Net als vorig jaar, brachten een paar duizend personen hun stem uit voor hun favoriete, Zeker Zeeuws gecertificeerde streekproducent. Maar liefst 523 van deze stemmen gingen naar de winnaar: bierbrouwerij Dutch Bargain uit Groede.

Vissers, kwekers, boeren, tuinders, maar ook slagers, bakkers en bierbrouwers, wijnmakers, de zoutzieder en alle anderen met een Zeker Zeeuws gecertificeerd streekproduct dongen voor het tweede jaar op rij mee voor de eervolle titel ‘Streekproducent van het Jaar 2021’. In totaal waren dit wel 120 namen!

Woensdagochtend 13 oktober werd in gezelschap van Zeeuwse streekproducenten en relaties van Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct de winnaar van de publieksverkiezing bekend gemaakt door Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de Provincie Zeeland.

De winnaar van dit jaar? Dutch Bargain. Een greep uit enkele motivaties van liefhebbers van dit merk: Ambachtelijk bier met een creatieve branding. Verfrissend nieuw merk. Gewoon de lekkerste. Er werken allemaal sympathieke medewerkers die zelfs in coronatijd de lokale horeca steunden. Dit Zeeuwse bier zet Zeeland buiten haar eigen provinciegrenzen op de kaart. Streekproducent Dutch Bargain mag daarom de titel ‘Streekproducent van het Jaar 2021’ een jaar lang uitdragen.

‘Duizenden stemmen allemaal voor de ondernemer uit de buurt, voor de kennis van vroeger of voor dat ene product waar je niet zonder kan. Ik vind het prachtig om te zien hoeveel deze verkiezingen teweeg brengen en daarmee bijdragen aan de bekendheid van het keurmerk. Het is mooi om de innovatieve ondernemers op deze manier in het zonnetje te zetten’, aldus gedeputeerde De Bat.

Zeeuws-Vlaanderen in top drie

Zeeuws-Vlaanderen liet van zich horen deze verkiezing, want ook de tweede en derde plaats gaan naar ondernemers gevestigd in deze regio. Met de meest knapperige friet volgens de fans is Frietsnijderij Tollenaar in Hoek naar de tweede plek gestemd met 189 stemmen. En omdat de mannen zo klantvriendelijk zijn volgens veel stemmers verdient The Holy Spiritus een derde plek met 154 stemmen.

Vorig jaar won Zeeuwse Zon in Krabbendijke de verkiezing en kregen de Rode Pipo aardappelen (2) en Spelt Bakkerij (3) achtereenvolgens de meeste stemmen.

SEC catering ambassadeur Zeker Zeeuws

Meer streekproducten, en het liefst met het keurmerk Zeker Zeeuws, op de kaart in de Zeeuwse horeca. Dat wil de Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct voor haar streekproducenten faciliteren. Daarom zoekt de stichting ambassadeurs die een jaarrond Zeker Zeeuws- gecertificeerde streekproducten op de kaart zet en haar best doet meer lokaal in te kopen. SEC Catering wil deze verbintenis graag aangaan met de stichting en wordt hiermee de eerste ambassadeur van het keurmerk Zeker Zeeuws. De cateraar geeft op deze manier invulling aan de ambities van de Provincie binnen de Green Deal “eten uit de korte keten”. Hierbij hebben provincies en ministeries afgesproken zich in te zetten om meer producten uit de korte keten op te nemen in het bedrijfsrestaurant. Op dit gebied scoort de provincie Zeeland al als één van de beste provincies, maar blijft ze streven naar verbetering waar dat mogelijk is.

Mond-op-mond-reclame

Deze tweede editie van de publieksverkiezing is een initiatief van Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct. “Opnieuw merken we dat deze verkiezing culinair Zeeland zichtbaar gemaakt. Stemmers delen favoriete adresjes met elkaar. Dat is de beste versie van mond-op-mond-reclame! Vorig jaar gingen we voor appelsap en friet. Dit jaar gaan we voor bier en friet. Een smaakvolle combi! Wat het volgend jaar wordt? We gaan het zien want ook dan zullen we weer een verkiezing organiseren. Ook dan valt de verkiezing in de Week van de Streek.” vertelt Caroline Melissant, coördinator van de stichting Zeker Zeeuws Streekproduct.

Op de website www.keurmerkzekerzeeuws.nl staat de uitslag van de top 10.

Zeker Zeeuws keurmerk

Zeker Zeeuws® Streekproduct is een onafhankelijk en landelijk erkend streekkeurmerk dat garandeert dat een product écht Zeeuws is. Dat betekent dat het in Zeeland is geteeld, gekweekt, gevist of geproduceerd is met Zeeuwse grondstoffen. Dat is bovendien op een duurzame manier gebeurd, met respect voor milieu, mens en dier.

Vandaag mocht de stichting weer nieuwe certificaten uitreiken aan de trotse ondernemers van De Ambachterie, Frietsnijderij Tollenaar, Catharinahoeve, Slagerij de Waard, M’egg Dutchman, Tarwecirkel en Visserijbedrijf De Kokkel.

Top 10 uitslag publieksverkiezing ‘Streekproducent van het Jaar 2021’

1 Dutch Bargain 523
2 Frietsnijderij Tollenaar 189
3 The Holy Spiritus BV 154
4 Bierbrouwerij Vermeersen BV 144
5 Visserijbedrijf van den Hoek & Zn 133
6 Klompenmakerij Traas 91
7 De Ambachterie BV 68
8 Pommes Appetit 49
9 Kaasboerderij Schellach 46
10 Zeeuwse Zon BV – I Love Zeeland Appelsap 37

 

 

 

 

Altijd op de hoogte

over Zeker Zeeuws streekproducten, streekproducenten en streeknieuws!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.