Wijngaard ’t Biezenhof

Wijngaard ’t Biezenhof is een kleinschalige ambachtelijke wijngaard midden in de polders van Zeeuws Vlaanderen. De teelt van de druiven, de oogst en de vinificatie wordt met zorg voor de natuur en het produkt in eigen beheer uitgevoerd. Er owrdt op geen enkele wijze onkruid bestreden met chemische middelen. Onkruid wordt machinaal en handmatig verwijderd. Verder zijn de rassen zodanig gekozen dat deze een hoge resistentie hebben voor schimmels. Dit betekent dat wij slechts sporadisch dienen de spuiten tegen deze ziektes, dit in tegenstelling tot veel commerciële wijngaarden met traditionele rassen waar zeer frequent met de gifspuit wordt rondgereden.

Dit resulteert in eerlijke wijnen met een eigen karakter. De wijngaard biedt u zowel witte als rode wijn aan.

Historie

In 2011 is de wijngaard aangeplant met 700 wijnstokken. De keuzen qua rassen is gevallen op drie nieuwe resistente rassen Johanniter, Solaris en Monarch. De ondergrond is een zwarte zandgrond die elk jaar nog eens ruim verrijkt wordt met kalk en humus. Zo wordt er voor gezorgd dat de wijnstokken aan alle belangrijke voedingsstoffen kunnen komen om in het late najaar een mooie oogst van gezonde druiven te kunnen geven. In 2013 zijn er 500 Johanitter wijnstokken bijgeplant en in 2015 nog eens 300 extra. Verder zijn er in 2015 nog 500 Monarch, 350 Pinot Blanc, 350 Pinot Gris en 300 Pinot Noir bijgeplant waarmee er nu in totaal zo’n 3000 wijnstokken staan op een oppervlakte van 1,0 hectare.

Op 17 maart 2016 heeft de wijngaard het Certificaat Zeker Zeeuws Streekproduct mogen ontvangen uit handen van de gedeputeerde van de Provincie Zeeland. Samen met nog een aantal ondernemers kwam de wijngaard in aanmerking voor dit certificaat omdat de wijn volledig met eigen middelen en met producten van Zeeuwse bodem wordt voortgebracht en dit op een duurzame wijze. Dit certificaat sluit goed aan bij de visie van ’t Biezenhof.

Onze Wijnen

Monarch

Voor de rode wijn telen wij de Monarch-druif. Deze druif heeft een fruitig karakter met een minerale toets. Als jonge wijn is deze wijn heel toegankelijk en hij valt daarom bij niet uitgesproken rode wijndrinkers altijd goed in de smaak. Wij laten ongeveer de helft van de productie een aantal jaren in stock liggen om verder te rijpen. De andere helft wordt verkocht als jonge rode wijn.

In 2015 hebben wij een deel van de oogst met eik gelagerd wat een typische houttoets geeft aan deze wijn. Voor de liefhebbers hebben wij daarvan nog een honderdtal flessen beschikbaar.

Johanniter

Deze druif komt voor uit een kruising van de Riesling en de Pinot Gris. De vinificatie van deze druif resulteert in een frisse droge witte wijn die uitstekend past bij oesters, mosselen, fruit de mer en salades. Door zijn uitgesproken frisse karakter doet deze wijn en ook goed als aperitief.

Johanniter Cuvee

Naast de Johanniter verbouwen wij ook een kleiner gedeelte van het ras Solaris. Deze witte druif geeft een zeer suikerrijk sap met een laag zuurgehalte. Wij gebruiken deze wijn om om een deel van onze Johanniter te blenden tot een cuvee met 90% Johanniter en 10% Solaris. Dit resulteert in een wijn die zeer toegankelijke is door zijn ronde volle smaak. Qua stijl is de Cuvee het beste te vergelijken met bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc. Het frisse zuurtje is wat minder en dat doet deze

wijn uitstekend passen bij gebakken vis, vispannetjes, asperges en pasta’s. Ook als aperietief is deze wijn goed inzetbaar.

Pinot Gris

Vanaf 2018 zullen wij een rosé op de markt brengen van de Pinot Gris.

Pinot Blanc

Vanaf 2020 zullen wij deze druif vinificieren tot wellicht een zelfstandige wijn danwel verwerken in één van onze andere wijnen als blend.

Pinot Noir

Vanaf 2020 zullen wij deze druif vinificieren tot wellicht een zelfstandige wijn danwel blenden met onze Monarch tot een geheel nieuwe verfrissende cuvee.

 


Wijnen, Brut de Zelande en destillaten – Wijnhoeve De Kleine Schorre