Fa. C. Sinke en Zn

Kweek en verwerking en verkoop van platte en creuse oesters

Veilig en schoon product

Jos Sinke is één van de zestien Zeker Zeeuws gecertificeerde oesterkwekers. Zijn bedrijf is gevestigd aan de havendijk in Yerseke. Het grenst direct aan de Oosterschelde, slechts gescheiden door een dijkje. De oesterputten, waar hij zijn oesters bewaard en verwaterd, worden continu via een sluisje gevuld met vers Oosterscheldewater. Samen met zijn broer Adri vist hij oesters op van hun percelen in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Daarna worden ze in de loods aan de Havendijk gesorteerd op grootte, ontdaan van pokken en andere ongerechtigheden in plastic kistjes gedaan. Die kistjes gaan de oesterputten in, met vers, schoon Oosterscheldewater. “Daar blijven ze minstens een week, tot ze al het slik en zand losgelaten hebben en helemaal schoon zijn. Daarna gaan ze naar de klanten, vers uit het water.”

Het water en de oesters in de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en in de putten worden constant gecontroleerd door de overheid, vertelt Jos Sinke. “Het water in de Oosterschelde en de Grevelingen elke week, het water en de oesters in de putten elke maand. En wij laten de oesters elke veertien dagen testen op alle risicofactoren door een onafhankelijk bureau.”

Daardoor zijn alle Zeeuwse oesters altijd gegarandeerd van A-kwaliteit legt Sinke uit. “Alle kweekgebieden in Zeeland zijn A gebieden, dus Zeker Zeeuwse oesters zijn altijd van A-kwaliteit, de beste oesters dus.”

 


Oesters, creuse

Oesters, platte