JB Diesch

JB Diesch en de babbelaar zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al vanaf 1892 bakt deze familie de babbelaar en het recept werd van vader op zoon overgedragen. Eerst in een winkel aan de Herenstraat, daarna vanuit een winkel aan de Lange Burg en vervolgens, na de tweede wereldoorlog, in de bakkerij achter de winkel aan de Markt van Middelburg. Die winkel is in de originele staat bewaard gebleven. De bakkerij werd verplaatst naar Koudekerke, daar worden de JB Diesch babbelaars nog steeds gebakken.

Babbelaar

Op iedere boerderij werden er vroeger in Zeeland babbelaars gemaakt; een ware traktatie. De ingrediënten waren immers overal voorhanden; boter, suiker azijn en water. Ieder eiland had weer een ander naam voor de babbelaar: smousje, plakje, spekjes, blokje, kokkiene en kussentje. Babbelaar komt van ‘babbelen’; aanhoudend praten en ‘de kaken bewegen’. Zeer geschikt voor een snoepje dus. Bij het tweede kop koffie of thee werd een babbelaar geserveerd. Daardoor bleef men lang ‘babbelen’. Suikerbakkers gingen dit snoepje ook bakken en verkopen. Eerst in glazen stopflessen, daarna in de bekende blikjes met afbeeldingen van klederdracht er op. Als enige ‘kookt’ JB Diesch nog steeds deze lekkernijen.

Zeeroop

Zeeland heeft een zee aan land, een zee aan prachtige kruiden met verrassende geuren. De Zeeuwse klei levert een keur aan fruit, bloemen, kruiden, wortels en planten. Die smaken en geuren dié geven Zeeroop een bijzondere, volle smaak. Zeeroop is een siroop waarin dit alles terug te proeven is. Ook te koop via JB Diesch.


Searoop – JB Diesch

Zeeuwse Roomboter Babbelaar – JB Diesch