J. van Stee Visserijbedrijf YE167

Visserij op garnalen uit Zeeuwse wateren, aanvoer van levende en gekookte garnalen. Jan van Stee uit Yerseke vist met de YE 167  op garnalen in de Zeeuwse wateren (o.a. Westerschelde) . Hij doet dit samen met zijn zoon op een duurzame manier.  De garnalen worden met  twee sleepnetten gevist, niet geconserveerd en levend aan de wal gebracht.

Visserij J. van Stee is ook gecertificeerd voor de visserij op Zeeuwse Kreeft.  Jan van Stee is een van de gecertificeerde kreeftenvissers in Zeeland. De visserij op Zeeuwse kreeft is een duurzame visserij. Er zijn drie manieren om de kreeft te vissen.

Een manier is met korven deze korven zijn van kunststof buis en netwerk gemaakt en worden aan een lijn van ongeveer 25m om de 2m vastgemaakt en met een anker in de dijk vast gezet, voor zien van een blaas met het visnummer. De korven worden geaasd met visafval. Ze worden iedere dag gelicht en opnieuw geaasd.

De tweede manier is met staand wand of wargaren, dit net is ook van kunststof gemaakt (nylon of perlon). Het is ongeveer 80cm hoog en 100 meter lang, met een lood pees aan de onderzijde en drijvers aan de bovenzijde. Daartussen bevindt zich een fijn mazig net, hier in lopen de kreeften zich vast. Dit net wordt aan twee zijden vastgezet met ankers en voorzien van een joon en blaas met visnummer. Deze netten kunnen meerdere dagen blijven staan en worden met de hand of powerblok aan boord gehaald.

De derde manier is met schiet fuiken, deze fuiken zijn ongeveer 80cm hoog en voorzien van een schutwand van 5 meter lang en een normale fuik. Ze worden met 10 stuks aan elkaar vast gemaakt, verzwaard en voorzien van twee ankers met joon, blaas en visnummer. Deze fuiken kunnen ook meerdere dagen blijven staan en worden met de hand of rol binnen boord gehaald.


Kreeft, Zeeuws

Garnalen – Visserijbedrijf YE167