Uitreiking Zeker Zeeuws certificaten in Wemeldinge en Yerseke

Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct reisde, donderdag 25 juni, af naar Wemeldinge waar Slagerij Mieras is gevestigd. Daar ontving de nog zelfslachtende slager Eduard Mieras, zijn vrouw en het team het certificaat van het erkende keurmerk Zeker Zeeuws Streekproduct. De reis vervolgde naar het nabij gelegen Yerseke waar ondernemers Hans Everse en Nathalie van der Endt voor hun Oosterschelder Gezuiverd Zeewater het keurmerk ontvingen. De certificaten werden officieel uitgereikt door Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de Provincie Zeeland en Robert Zonnevylle, voorzitter van Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct.

Slagerij Mieras

Slagerij Mieras heeft het Zeker Zeeuws Streekproduct keurmerk ontvangen voor de verwerking en verkoop van rundvlees, varkensvlees en lamsvlees. Iedere week kiest slager Eduard Mieras een aantal varkens en runderen uit bij een boer in de directe omgeving van Wemeldinge.

Runderen kopen ze in Oostdijk (Mts. De Bat), de varkens komen uit Nieuwerkerk (Stoutjesdijk) en de lammeren groeien in Wemeldinge op. Als de dieren arriveren, worden ze geslacht en verwerkt tot verschillende vleesproducten.

Het slachten gebeurt altijd vakkundig, snel en met respect voor het dier en voldoet aan de kwaliteitseisen van HACCP en de EEG-normen. Er is elke keer een veearts en een inspecteur van de voedsel- en warenautoriteit bij. Zij zien streng toe op de hygiëne in de slagerij en op een integere houding tijdens het slachten.

“Het hele proces speelt zich af op dezelfde plaats en met dezelfde mensen. Dat garandeert de ambachtelijke kwaliteit van ons vlees,” vertelt Mieras. Nog maar een klein deel van de Nederlandse slagers gaat op deze manier te werk. Een mooi voorbeeld van een succesvolle korte keten.

Op de foto v.l.n.r.: slager Eduard Mieras, Jo-Annes de Bat, Robert Zonnevylle met op de achtergrond het team in Slagerij Mieras in Wemeldinge.

 

Oosterschelder

Oosterschelder bevat puur & zuiver zeewater uit een diepe baai van de Oosterschelde met meer dan 90 soorten mineralen en sporenelementen. “Dit rijke water geeft producten en gerechten een rijke volle ziltige smaak met 33% minder zout,” vertelt Hans Everse. “Doordat de zoute smaakperceptie van ons gezuiverd zeewater hoger is (perceptie van 34,5gr/lt) dan het werkelijk aan zout (NaCl) bevat (23gr/lt) is het mogelijk gerechten meer smaak te geven met minder zout (NaCl).”

Oosterschelder B.V. is het bedrijf achter het meest rijke en zuivere zeewater van Europa gewonnen uit Nationaal Park Oosterschelde. In Yerseke zuiveren en verpakken zij hét enige officieel gecertificeerde gezuiverde zeewater in Nederland en leveren dit aan consument, horeca en industrie.

Op de foto vl.n.r.: Jo-Annes de Bat (gedeputeerde Provincie Zeeland), Hans Everse en Nathalie van der Endt (Oosterschelder), Koos Meulenberg (bestuurslid Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct), Robert Zonnevylle (voorzitter Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct), Caroline Melissant (coördinator Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct)