Zeker Zeeuws in zee met Zeeuwse partners

Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct presenteerde maandag 22 juni in het bijzijn van gedeputeerde J0-Annes de Bat haar toekomstplannen in het Provinciehuis in Middelburg aan stakeholders uit verschillende sectoren met een hoge betrokkenheid bij Zeeland en Zeeuwse streekproducten. 

Voorzitter Robert Zonnevylle opende de bijeenkomst met de trotse boodschap dat Zeeland rijk is aan vele streekproducten. Van het land en uit de zee. “Niet voor niets zijn aan ruim 150 streekproducten het streekkeurmerk ‘Zeker Zeeuws’ toegekend. Van A tot Z: van appels tot zeewier,” vertelt Cees Verhage, penningmeester van Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct.

Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct wil meer bekendheid voor Zeeuwse producenten en een betere verkrijgbaarheid van erkend Zeeuwse streekproducten. Om deze doelen te bereiken wil de stichting zich in de rol van intermediair inzetten voor horizontale en verticale ketensamenwerking, een sterke interne en externe communicatie, kennissessies organiseren voor streekproducenten met aandacht voor wet- en regelgeving, voedselveiligheid, etikettering en meer. “Maar ook wil de stichting een streekproduct als ‘Zeeuws Streekproduct van het jaar’ uitroepen en daarmee bekendheid genereren voor de vele streekproducten en het streekeigen landschap in Zeeland,” presenteert Caroline Melissant, coördinator van Zeker Zeeuws Streekproduct.

Voor de uitvoering van het projectplan gaat het bestuur samenwerken met ‘strategische partners’ en hun expertise en kennis inzetten ten bate van de gecertificeerde streekproducent op het gebied van ondernemen in de breedste zin van het woord. “Partners worden onderdeel van onze Zeker Zeeuws community, waar streekproducenten hun voordeel mee kunnen doen en de kosten om aangesloten te zijn en blijven bij het keurmerk laag blijven,” sluit Cees Verhage zijn toespraak en het woord gaf aan Els Mesu van Kaasboerderij Schellach in Middelburg. Schellach is een begrip in de regio en een voorbeeld voor andere streekproducenten als het gaat over korte ketens, biodiversiteit en ondernemerschap. De Zeker Zeeuws gecertificeerde producten van Schellach vinden hun weg via verschillende afzetkanalen en worden ook gebruikt in verschillende productcombinaties zoals in de kaaskroket van De Ambachterie. Schellach is al zes jaar, sinds 2014, gecertificeerd en onderstreept daarmee het belang voor het onafhankelijke streekkeurmerk Zeker Zeeuws.

Op de foto: Els Mesu van Kaasboerderij Schellach in Middelburg