Het Zeker Zeeuws® Streekkeurmerk

Het is zover! Zeeland heeft een eigen keurmerk voor erkende streekproducten:
Zeker Zeeuws Streekproduct
Komende week donderdag 27 maart 2014 worden de eerste certificaten Zeker Zeeuws Streekproduct voor producten van land en uit zee uitgereikt.


Streekproducten staan volop in de belangstelling, ze passen in de trend van eerlijk, puur en verantwoord geproduceerd voedsel. Daarnaast spelen streekproducten een belangrijk rol in regio-promotie en het stimuleren van regionale bedrijvigheid.
Met de toenemende belangstelling voor streekproducten neemt ook de behoefte toe om echt van onecht te scheiden, om garanties te bieden over de herkomst en productiewijze van de producten. Marktpartijen en overheden vragen om deze duidelijkheid, en ook consumenten willen steeds meer zekerheid over de herkomst en samenstelling van hun producten.
Daarom heeft de Stichting Lekker Regionaal Product, in opdracht van de provincie Zeeland het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de behoefte en mogelijkheden voor een Zeeuws keurmerk. In samenwerking met de landelijke Stichting Streekeigen Producten Nederland is vervolgens het Zeeuwse keurmerk Zeker Zeeuws Streekproduct ontwikkeld. Bij de ontwikkeling is ook de Zeeuwse Milieufederatie ZMF en de VVV Zeeland betrokken geweest.
Het Zeeuwse keurmerk ‘Zeker Zeeuws Streekproduct ’ staat voor regionale herkomst (provincie Zeeland inclusief kust en binnenwateren) van grondstoffen, be- en verwerking in de streek en maatschappelijk verantwoord (duurzaam) produceren (MVO). Alle producten krijgen met het Zeeuwse keurmerk ook de landelijke erkenning als Erkend Nederlands Streekproduct.